Protest spontan al angajaţilor APM Suceava cu întreruperea activităţii timp de două ore


Intră acum și în grupul de

Salariaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava au întrerupt, marţi, activitatea timp de două ore în semn de nemulţumire faţă de adâncirea inechităţilor salariale din sistemul public şi de nivelul de salarizare menţinut la cel stabilit în luna decembrie 2009.

Reprezentantul salariaţilor din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, consilierul superior Elena-Cristina Cojocaru, a declarat, marţi, că salariile celor care lucrează în APM Suceava sunt menţinute la nivelul celor stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care salariile bugetarilor din aceeaşi familie ocupaţională au fost majorate substanţial.

Ea a mai spus că în intervalul 10,00-12,00 salariaţii au întrerupt activitatea şi nu au fost efectuate avizări pentru agenţii economici care au solicitat acest lucru şi nici raportări către Bucureşti.

“Noi am făcut primul pas şi aşteptăm să vedem reacţiile şi, în funcţie de aceste reacţii, vom proceda corespunzător. Probabil, în momentul în care nu vom avea nişte reacţii favorabile, vom face o grevă pe perioadă mult mai mare, lucru care ar bloca activitatea. Noi avizăm proiecte în care se derulează fonduri europene şi vă daţi seama că acest lucru nu e benefic pentru nimeni, pentru că nu se vor mai atrage aceste fonduri dacă noi ne vom înceta activitatea”, a explicat Cojocaru.

Consilierul superior din cadrul APM Suceava a precizat că au fost înaintate mai multe adrese către factorii responsabili din domeniul în care s-au semnalat aceste inechităţi salariale din sistemul public, dar şi faptul că salarizarea angajaţilor APM Suceava a rămas la nivelul stabilit în anul 2009, însă s-au primit doar “promisiuni”.

Într-un comunicat de presă remis, marţi, presei de către salariaţii APM Suceava se precizează că pentru anumite categorii de bugetari, respectiv din direcţiile sanitar-veterinare judeţene, casele de asigurări de sănătate judeţene, casele judeţene de pensii, agenţiile judeţene pentru plăţi şi prestaţii sociale, direcţiile de sănătate publică, consiliile judeţene, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, dar şi din învăţământ şi sănătate, fost acordate importante majorări şi alte drepturi de natură salarială.

“Nu considerăm că este firesc să fim discriminaţi ca şi categorie de salariaţi bugetari doar pe considerent numeric, toţi angajaţii agenţiilor judeţene şi ai agenţiei naţionale pentru protecţia mediului însumând, la nivel naţional, 1.845 de salariaţi.Chiar dacă numeric suntem nesemnificativi la nivel naţional, activitatea pe care o desfăşurăm este de importanţă strategică pentru asigurarea bunei direcţii de dezvoltare a acestei ţări. În majoritate covârşitoare ocupăm funcţii publice şi desfăşurăm activităţi deosebit de specializate, care necesită pregătire profesională continuă şi multidisciplinară, fiind singura categorie de funcţionari publici care implementează, monitorizează, verifică şi controlează ampla legislaţie din domeniul protecţiei mediului, legislaţie pe care o conexăm permanent cu cea complementară din domeniile administraţie publică, sănătate publică şi veterinară, fitosanitară, urbanism, protecţia apelor şi pădurilor, pescuit şi vânătoare”, se precizează în comunicatul de presă al salariaţilor APM Suceava.

În documentul citat se arată că s-au făcut numeroase demersuri la atât la nivelul conducerii APM Suceava, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cât şi la Ministerul Mediului.

„Dacă revendicările noastre juste nu vor fi soluţionate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă, întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat.Considerăm că protecţia mediului este o datorie a fiecărui cetăţean al României şi în mod deosebit a autorităţilor de mediu, care fiind ignorată în continuare de guvernanţi va afecta sănătatea şi chiar viaţa fiecăruia dintre noi”, se menţionează în comunicatul de presă.

Într-o scrisoare deschisă adresată de salariaţii APM Suceava ministrului Mediului, Daniel Constantin, se arată că salariile angajaților APM Suceava se calculează prin raportare la nivelul celor stabilite personalului plătit din fonduri publice din decembrie 2009.

“În perioada 2010 – 2011 salariile noastre au fost diminuate cu 25%, iar în anii 2012 și 2013 acestea au revenit treptat la valoarea inițială, cu pierderea definitivă a altor drepturi salariale: prima de vacanță și premiul anual. În decembrie 2015 am beneficiat, alături de tot sistemul bugetar, de majorarea cu 10% a salariilor. De atunci și până în prezent, salariații din APM Suceava nu au mai primit nici o majorare salarială. Prin urmare, salariile nete ale angajaților acestei instituții, toți absolvenți de studii superioare, se încadrează în acest moment între 1371 lei și 3193 lei(director executiv), acestea incluzând și spor de condiții vătămătoare în cuantum de 10%”, se precizează în scrisoarea deschisă.

De menţionat este că la APM Suceava lucrează 41 de salariaţi.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de