Prefectul Mirela Adomnicăi: Poliția monitorizează zilnic situația de la Șcheia


Intră acum și în grupul de

Mirela Adomnicai sustine prima conferinta de presa in calitate de prefect.

”36 de gradinite si 54 de scoli nu au autorizatie. Am purtat discutii si cu conducerea Inspectoratului Scolar si bugetul estimat pentru cladirile care presupun investitii e de 15 milioane lei. Asta pentru a intra in legalitate cu aceste cladiri.

Termenul de 30 iunie, care deja e prorogat cu 6 luni, va fi definitiv si amenzile sunt foarte mari. Aceste amenzi deja pot fi imputabile.

Institutia Prefectului se va implica pentru ca sunt probleme care trebuie depasite.

Speranta conducerii ISU a fost ca numarul de unitati de invatamant care nu au autorizație de functionare sa fie cat mai mic.

Pe modificarile din legislatie e clar ca ISU poate sigila cladirile care nu pot functiona. Consecintele sunt prevazute de lege.

Noi vrem sa tragem un semnal de alarma cu privire la ceilalti implicati in procedura de autorizare. Monitorizam structurile coordonate de noi.

Din a doua zi dupa juramant au fost protestele de la Scheia. Chiar de luni am avut o intalnire cu comandatul politiei si jandarmeriei. Povestea e veche acolo.

Am cerut suplimentarea patrulelor care sa asigure paza. Deja au fost retinute patru persoane. S-au folosit efective suplimentare si pe timpul noptii.

Rezultatele pentru perioada asta au fost ca de la 3-4 furturi pe zi, acum s-a ajuns la un furt la 2 zile. Loviturile si alte violente aproape au disparut.

Politia monitorizeaza zilnic acum situatia de la Scheia. Am discutat si cu primarul si             s-a aprobat alocarea unei sume pentru achizitionarea de camere video.

Azi, la ora 17, avem din nou o intalnire cu oamenii de la Scheia pentru a vedea ce se mai poate face. Mi-am propus sa urmaresc situatia din perspectiva statutului social si al beneficiarilor de ajutoare sociale din zona. Dincolo de coercitia directa trebuie o abordare pe termen lung.

Dinamica evolutiei rezolvarii conflictului de la Crucea a fost mare. Am tinut permanent legatura cu directorul de la Crucea si cu reprezentantii Ministerului Energiei.

Dupa ce va fi deblocata problema, vor veni si asigurari ca mina nu va fi inchisa si nu vor mai exista probleme in ciuda speculatiilor existente.

Sumele cheltuite din prima transa alocata trebuiau justificate. Blocajele de plata au survenit si inseamna ca documentele nu au fost verificate.

Am aflat ca nici cei de la Compania Uraniului nu au depus documentele la timp. Problema deblocarii tine de comisia din Ministerul Energiei si de niste semnaturi. Va mai fi nevoie de timp pentru a se verifica actele depuse. Ce vrea Mnisterul Energiei e gasirea unor fonduri din alte surse nu din transa alocata.

Pentru plata celorlalte obligatii restante vor trebui gasite solutii pentru ca exista un termen de 6 luni cand trebuie clarificata soarta ajutorului de stat acordat.

Problema e sa se gaseasca o solutie pentru deblocarea salariilor restante. Sunt 160 de mineri care stau de doua zile in Bucuresti. Azi vor protesta la Guvern.

Imi doresc ca pe viitor, inainte de proteste spontane, revendicarile sa le discutam in Comisia de dialog social. Noi avem institutional posibilitatea sa discutam.

O parte din mineri au dormit pe scarile din Ministerul Energiei, o parte prin masinile cu care au ajuns acolo. Vrem ca situatia sa fie rezolvata mai devreme.”


Intră acum și în grupul de