Un sociolog sucevean identifică marea problemă a Sucevei: Avem conducători cu o puternică mentalitate rurală


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu, apreciază că Universitatea Suceava acționează într-un mediu ostil  din cauză că a avut doar conducători cu o puternică mentalitate rurală, dar crede că există speranțe pentru că a constatat cu bucurie că societatea reală începe să se miște.

Adrian Botezatu a intervenit telefonic în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV în care era invitat rectorul Universității Suceava, Valentin Popa, și a apreciat că mediul academic ar trebui să fie angrenat în dezvoltarea județului.

„Universitatea din Suceava acționează într-un mediu ostil.  Din păcate județul Suceava este cel mai rural județ din România în termeni absoluți. Marea problemă a județului nostru este că am avut de la Revoluție până în prezent conducători cu o puternică mentalitate rurală care s-au axat în special pe lucruri oarecum derizorii, festivaluri, hore, muzică populară, fanfară în centrul orașului. Nu a existat o preocupare de a aduce specialiști în spațiul public, de a se consulta cu ei”, a spus Botezatu.

El a arătat că, în general partidele politice din județul Suceava lucrează cu „țuțeri” și nu cu oameni pregătiți.

„Este foarte greu pentru mediul academic și universitar din Suceava de a avea un partener pentru că cele două entități trăiesc în medii complet diferite. Mediul academic citește, se pregătește, intră în contact cu informațiile de pe plan mondial, se preocupă să găsească soluții la probleme, pe când clasa politică suceveană s-a remarcat prin lucruri derizorii, prin preocupare pentru lucruri absolut prozaice și lipsa completă de viziune de dezvoltare a municipiului și a județului nostru. Rezultatele după 27 de ani pentru clasa politică suceveană sunt absolut dezastruoase din punctul meu de vedere”, a mai spus sociologul sucevean.

Adrian Botezatu a apreciat că poate va exista acum un moment T0 în care factorii administrativi și decizionali se vor hotărî să lucreze cu profesioniști adevărați și a recomandat cu cea mai mare căldură cadrele universitare și studenții de la USV.

„Constat cu o plăcută supriză că societatea civilă, societatea reală din municipiu și din județ începe să se miște. Societatea evoluează într-un ritm mult mai rapid decât o fac politicienii noștri care rămân blocați în scheme foarte vechi. Eu sper ca factorul activ al societății, elementul dinamic reprezentat de cetățeni, vor face o presiune mult mai mare asupra factorilor politici, să-i oblige de a lucra transparent și cu profesioniști, să explice anumite soluții importante, să existe dezbateri importante în municipiu și județ pe temele principale de dezvoltare la care, obligatoriu, trebuie să participe și Universitatea din Suceava”, a spus sociologul.

Adrian Botezatu a apreciat că Suceava este, parțial, un centru universitar și că, fără Universitate, municipiul Suceava ar fi cea mai mare comună din țară.

„Suceava are mare noroc de această universitate pentru că altfel, lăsată pe mâna politicienilor și factorilor locali, ar face din municipiu cea mai mare comună din România, dacă ne gândim că în centrul geografi pasc oi pe malul râului Suceava, că în toate parcurile sunt câini vagabonzi. Mai mult, aerul orașului ar fi de comună. Datorită Universității, prestigiul localității noastre este asigurat, prin calitatea lucrurilor care se fac în cadrul universității sucevene. Fără această universitate acest oraș practic ar muri”, a conchis Adrian Botezatu.(N.B.)


Intră acum și în grupul de