Scheletul didactic „Ionica” va fi inmormantat


Intră acum și în grupul de

A fost modelul a generatii întregi de elevi, iar acum cu greu poate fi înmormântat. Are o valoare de inventar de doar 4 bani, dar „Ionica” a pus pe drumuri toata conducerea Colegiului National „Eudoxiu Hurmuzachi” din Radauti zile întregi la rând. Pâna la urma, se pare ca o rezolvare se va gasi, iar în cel mai scurt timp Ionica se va duce la cimitirul din localitate.
 

„Ionica” este un schelet pe care unitatea de învatamânt radauteana l-a folosit generatii întregi ca material didactic pentru orele de anatomie. Dupa ce mai bine de 40 de ani si-a îndeplinit sarcinile cu „brio”, fara sa se plânga vreodata, acum a fost înlocuit de un mulaj performant din material plastic si cauciuc.

În semn de respect fata de cel care a stat în scoala mai mult decât toti cei care trec acum pragul colegiului, conducerea unitatii a hotarât înhumarea lui.

 
Directorul colegiului, Marian Olaru, a declarat ca „scheletul didactic pe care îl avem e din 1964 si era prins în inventar cu valoarea de 400 de lei si a trebuit sa fie casat si am hotarât ca ar fi frumos sa îl înhumam si a trebuit sa ne adresam organelor abilitate, pentru ca înhumarea unui astfel de schelet putea crea probleme”.

Acest lucru s-a dovedit a fi mult mai greu de realizat decât s-a crezut. „Ne-am adresat Primariei si Consiliului Local si am fost îndrumati spre criminalisti si Parchet, iar cu aceste avize, ne-am adresat preotului paroh”, a spus directorul Colegiului National „Eudoxiu Hurmuzachi”. 

Liviu Andrisan, subinspector Birou Investigatii criminale Radauti, spune ca „omeneste vorbind, a fost vorba sa-l înhumeze, iar pentru asta a fost nevoie de aprobarea Parchetului”. „Daca era gasit de altcineva, parea ca ar fi fost un omor mai vechi si trebuiau mai multe cercetari si analize ADN”, a spus subinspecorul Adrisan.

Mici piedici au aparut la cimitir. „Noi nu ne-am mai confruntat cu astfel de înhumari si, pentru a nu avea probleme si a nu fi dubii, am considerat ca cel mai bine e sa am acordul Parchetului”, a afirmat Doru Mihoc, administratorul cimitirului.

 
„Ionica” este stiut de toti din scoala, chiar daca actualele generatii de elevi nu au studiat anatomia pe el, ci pe noul mulaj performant. „Numele lui i-a fost dat de fosta contabila care ramânea în scoala dupa-amiaza si, ca sa nu-l supere, i-a dat numele si asa a aparut mitul scheletului necunoscut, al unui necunoscut care a fost botezat tocmai de aceea, ca sufletul sa-si gaseasca odihna în zilele urmatoare”, a precizat Marian Olaru, directorul colegiului radautean.

 
Pâna când toate problemele legate de înmormântare vor fi rezolvate, „Ionica” a fost mutat în atelierul de tâmplarie al liceului.

„ Se vehiculeaza tot felul de povesti, cum ca ar fi fost un om de serviciu de la scoala, care a lasat vorba sa-i ramâna scheletul sa se studieze pe el”, a declarat Mihai Stirbu, administrator scoala.

„Stiu ca elevii mai faceau glume cu el. Aveam un elev care i-a aplicat o stampila pe cap pe care scria reparatii capitale”, a mai spus administratorul Colegiului.

 
Viorel Rusu, maistru al scolii: „Domnul Ionica, numai sicriu nu ma asteptam sa-ti fac. Dumnezeu sa te ierte”.

 
Pentru a respecta tot ritualul asa cum se face prin nordul tarii, colegiul national i-a aranjat deja lui Ionica un sicriu si i-a facut si o cruce, pe care însa nu va scrie nimic, iar când toate actele vor fi în ordine, va fi dus la cimitir, unde parintele Vasile va tine si o mica slujba, cel mai probabil pe parcursul saptamânii viitoare.

 


Intră acum și în grupul de