Curtea de Apel Suceava reduce din pedeapsa aplicată fostului şef antifraudă Suceava, Ionuţ Vartic, pentru că a transmis informații despre controale ANAF


Intră acum și în grupul de

Fostul șef antifraudă Suceava, Ionuț Vartic, a fost condamnat, luni, de Curtea de Apel Suceava la un an și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, interzicerea pentru un an de zile de a deține funcții publice și doi ani de încercare în condițiile în care Tribunalul Suceava l-a condamnat pe acesta în mai 2016 la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, cinci ani interdicție de a ocupa o funcție publică și patru ani de încercare.

 

Astfel, Curtea de Apel Suceava a respins, luni, apelul declarat de DNA Suceava împotriva sentinței  din 19 mai 2016 a Tribunalului Suceava ca nefondat și a admis apelurile declarate de Ionuț Vartic, Corneliu Ciuchea și Lucica Botușanu.

În rejudecare Curtea de Apel Suceava a înlăturat din sentință în ceea ce îl privește pe Ionuț Vartic  condamnarea pentru trei infracțiuni de de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, toate dispozițiile prin care s-au stabilit/aplicat pedepse complementare și accesorii relativ la acestea, precum și dispoziția de a nu părăsi teritoriului României.

Curtea de Apel a decis condamnarea lui Vartic pentru folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, la pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare.

Instanța a dispus interzicerea timp de un an exercitarea de funcții publice cu titlu de pedeapsă complementară, care se va executa de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri și reduce termenul de supraveghere la 2 (doi) ani.

Totodată, instanța impune lui Ionuț Vartic să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

Coinculpatul Corneliu Ciuchea a fost condamnat pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii la pedeapsa de 1 (un) an închisoare și i se interzice pe o perioadă de 1 (un) an (în loc de 5 ani), exerciţiul de a deține funcții publice cu titlu de pedeapsă complementară.

Totodată, în cazul lui Ciurchea se contopește pedeapsa cu cea de doi ani de închisoare pentru trafic de influență la care adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din cealaltă pedeapsă, urmând ca acesta să execute în final 2 (doi) ani și 4 (patru) luni închisoare și reduce termenul de supraveghere stabilit în sarcina lui Ciuchea la 2 (doi) ani și 6 (șase) luni și impune inculpatului Ciuchea Corneliu să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

Lucica Botușanu a fost condamnată la interzicerea pe o perioadă de 1 (un) an (în loc de 5 ani), exerciţiul drepturilor de a deține o funcție publică și îi impune să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

Procurorii DNA – Secția de combatere a corupției l-au trimis în judecată pe Ionuţ Vartic, fost inspector şef în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava pentru folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații şi complicitate la delapidare.

 

Totodată, au fost trimişi în judecată trei administratori ai unor firme: Corneliu Ciuchea pentru complicitate la folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi trafic de influenţă, Lucica Botuşanu şi Filuţă Cerlincă pentru cumpărare de influență, respectiv delapidare.

În rechizitoriu, procurorii anticorupţie au arătat că, în 15 mai, 17 iunie și 5 decembrie 2014, Ionuţ Vartic, în calitate de inspector șef antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava – Serviciul Control nr. 5, a transmis omului de afaceri Corneliu Ciuchea, în vederea transmiterii mai departe, informații care nu erau destinate publicității, pe care le obținuse în virtutea funcției sale, devoalând controale inopinate ce urmau să fie făcute la diverși agenți economici de către inspectori antifraudă.

Scopul acestor divulgări a fost, pe de-o parte, încercarea de a proteja operatorii economici agreați de Ciuchea, iar, pe de altă parte, de a obține pentru sine bunuri și foloase necuvenite, susţin procurorii.

 Totodată, în perioada martie-noiembrie 2014, Ciuchea ar fi  pretins și a primit de la Lucica Botușanu suma totală de 90.000 de lei, în tranșe lunare de 10.000 de lei, lăsând-o să creadă că, prin influența pe care o are asupra unui funcționar public neidentificat, numit „Doctorul”, ar putea determina protejarea firmei acesteia în ceea ce privește controalele fiscale.

 

Procurorii anticorupţie mai arată că, în noaptea de 1 spre 2 noiembrie 2014, cu ocazia unei petreceri, Vartic a acceptat oferta lui Cerlincă Filuță de a beneficia, în mod gratuit, de cazarea invitaților în cele 17 camere și cinci apartamente ale unui complex turistic administrat de acesta din urmă, ajutându-l astfel în activitatea infracțională pe omul de afaceri și cauzând firmei un prejudiciu în cuantum de 3.345 de lei.

Tribunalul Suceava l-a achitat în mai 2016 pe  Filuță Cerlincă pentru delapidare și tot atunci, Tribunalul Suceava l-a achitat pe Vartic pentru complicitate la delapidare.

 

Șeful Direcției Antifraudă Fiscală Suceava, Ionuț Vartic, a fost eliberat din funcție, în 10 februarie 2015, după ce a fost reținut și apoi arestat la domiciliu.

 


Intră acum și în grupul de