Prefectul de Suceava de Ziua Internațională a Romilor: Voi sprijini toate proiectele ce vor avea o contribuție majoră în dezvoltarea comunității, în eliminarea marginalizării și tuturor formelor de discriminare


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a transmis, vineri, romilor din județ că va sprijini toate proiectele acestora care să aibă o contribuție majoră în dezvoltarea comunității, în eliminarea marginalizării și tuturor formelor de discriminare.

Într-un mesaj transmis de Ziua Internațională a Romilor care se sărbătorește în 8 aprilie, dată când s-a desfășurat, la Londra, în 1971 Primul Congres Internațional al Romilor ce s-a desfășurat la Londra în anul 1971, că aceasta zi este un prilej de sărbătoare atât pentru toți cetățenii români de etnie romă cât și pentru cei care le apreciază istoria, tradițiile, meșteșugurile și diversitatea culturală, fapt ce a dus la dezvoltarea noastră ca și identitate.

„Cu acest prilej permiteți-mi să aduc un pios omagiu romilor care au fost victime ale Holocaustului sau care au pierit în cele două războaie mondiale”, se arată în mesajul prefectului.

Ea menționează că în calitate de prefect al județului Suceava îi asigură pe toți cetățenii de etnie romă din județ că va continua parteneriatul cu membrii comunității în vederea îndeplinirii obiectivelor cuprinse în Programul Guvernului României 2017 – 2020 și a Stategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români de etnie romă.

„Totodată voi sprijini toate proiectele dumneavoastră, care sper să aibă o contribuție majoră în dezvoltarea comunității, în eliminarea marginalizării și tuturor formelor de discriminare”, susține Adomnicăi.

Președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa Filiala judeţului Suceava, Virgil Pohoață, a transmis printr-un comunicat de presă că data de 8 aprilie marchează, din punct de vedere istoric, reuniunea la nivel internaţional a organizaţiilor romilor din lume în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, în anul 1971.

El amintește că atunci s-a adoptat simbolul comunităţii romilor – roata cu spiţe, iar cântecul “Gelem, gelem” a devenit imnul său internaţional.

Tot în anul 1971 s-a adoptat şi steagul internaţional al romilor: jumătatea de jos este verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului se află o roată roşie, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu aria de origine – India.

Pohoață menționează că în România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept „Sărbătoarea etniei romilor din România” prin Legea nr.66/2006 și a transmis în numele asociației pe care o reprezintă urări de “La mulţi ani!” , sănătate, fericire, putere de muncă, pace şi linişte sufletească tuturor romilor din judeţul Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de