Aproape 3.900 de miei au fost sacrificați în unități autorizate din județul Suceava în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Aproape 3900 de miei au fost sacrificaţi în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în unităţile de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi în abatoare, precum şi în cele patru centre de sacrificare temporară din judeţul Suceava.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, acţiunile de control derulate de inspectorii instituţiei, care au avut ca scop prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, au vizat 237 de unităţi din judeţul Suceava.

Corneanu a spus că în urma acestor controale a fost confiscată o cantitate de 196,025 kg  de produse alimentare, în valoare de 2135 de lei, pentru lipsa documentelor de provenienţă şi manipulare necorespunzatoare.

El a precizat că au fost aplicate 28 de avertismente şi 22 de amenzi în valoare totală de 26.836  lei.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava a mai spus că printre deficienţele constatate în timpul acestor controale se numără manipularea produselor alimentare  de origine animala cu încălcarea normelor de igienă, mici deficienţe structurale, respectiv pereţi cu exfoliere parţială,  lipsa produselor  de igienizare a mâinilor, etichetare şi depozitare  necorespunzătoare, lipsa documentelor de provenienţă, etichetarea necorespunzătoare a cărnii de pasăre, lipsa efectuării acţiunilor DDD şi  lipsa termogramelor.

Medicul veterinar sucevean a menţionat că în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale au fost sacrificaţi 3875, din care 3818 au fost sacrificaţi în unităţile de abatorizare  autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, inclusiv în abatoare de capacitate mică, iar alţi 57 de miei au fost sacrificaţi în patru centre de sacrificare temporară aprobate de DSVSA Suceava.

„Menținem recomandarea către populaţie ca aprovizionarea cu  produse alimentare de origine animală şi non animală, să se facă numai din spaţii autorizate/înregistrate şi supuse controlului sanitar veterinar şi nu din spaţii improvizate sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor, locuri în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare”, a mai precizat medicul veterinar Dănuţ Corneanu care a adăugat că toate neregulile din domeniul siguranţei alimentelor pot fi sesizate la numărul de telefon cu apelare gratuită TelVerde 0800.826.787.

(Liliana Bujdei)

loading...