Consiliul Local Suceava a respins reducerea subvenției pentru termoficarea în regim centralizat


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava a respins, joi, reducerea cu 62 de lei a subvenției pentru gigacaloria furnizată în regim centralizat.

Astfel, în urma votului exprimat de consilierii locali, măsura reducerii subvenției pentru termoficarea în regim centralizat a fost votată de 10 consilieri, iar 9 au votat împotrivă, în condițiile în care pentru adoptarea deciziei erau nevoie de 12 voturi, respectiv majoritatea simplă a CL Suceava.

Primarul Ion Lungu, care a propus reducerea subvenției, a declarat înaintea votului că această inițiativă vine în întâmpinare poziției exprimate de grupul PSD la votarea bugetului local, atunci consilierii social-democrați susținând că susțin bugetul local în forma prezentată de primar doar dacă se reduce subvenția pentru gigacalorie.

Ion Lungu a anunțat că va repune proiectul pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe a Consiliului Local Suceava.

Consiliul Local Suceava a dezbătut proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu privind reducerea valorii subvenției pentru energia termică furnizată în regim centralizat și facturarea cu 240 de lei/Gcal.

În expunerea de motive, primarul Ion Lungu arată că A.N.R.S.C. a aprobat pentru municipiul Suceava prețul local de referința de 321 ,38 lei/Gcal inclusiv TVA pentru energia termică furnizată populației prin sisteme centralizate.

El adaugă că printr-o hotărâre de Consiliu local din septembrie 2010 s-a aprobat prețul local de facturare pentru energia termică furnizată populației de 185,48 lei/Gcal (inclusiv TVA), având în vedere impactul social asupra populației municipiului Suceava la începutul sezonului rece 2010-2011.

Prin scăderea T.V.A.în doua etape, de la 24% la 19%, prețul local pentru populatie la care se facturează energia termică în municipiul Suceava este acum de 178 lei/Gcal (inclusiv T.V.A.), începând cu luna ianuarie 2017.

„Diferența dintre prețul local de referință (321,38 lei inclusiv T.V.A.) și prețul local de facturare pentru energia termică furnizată populației (178 lei inclusiv T.V.A.), este de 143,38 lei/Gcal , inclusiv T.V.A. În contextul în care bugetul local nu dispune de posibilități financiare reale de subvenționare a diferenței de preț pentru energia termică livrată populației, se impune majorarea prețului local de facturare la această categorie de consumatori”, arată primarul în expunerea de motive.

El adaugă că pentru reducerea impactului negativ asupra activității proprii a operatorului Thermonet S.R.L. și demararea acțiunilor specifice pentru sezonul rece următor, este necesară aprobarea unui  preț local de facturare a energiei termice pentru populație de 240 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Lungu a declarat în luna martie, când a inițiat proiectul de hotărâre, că reducerea cu 62 de lei din subvenția pe care municipalitatea o plătește pentru fiecare gigacalorie din sistemul centralizat de termoficare va fi folosită pentru proiectul de reabilitare a sistemului astfel încât să fie reduse pierderile și care să permită servicii mai bune.(Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de