Spitalele din judet, sub lupa prefectului Baisanu


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Stefan Baisanu, a avertizat ca mai multe spitale din judetul Suceava necesita investitii importante, explicând ca în urma unei atente analize, s-a descoperit faptul ca unele sectii functioneaza în cladiri ce au fost retrocedate sau în cladiri improprii actului medical. Prefectul Baisanu a spus într-o conferinta de presa, dupa o întâlnire cu conducerile spitalelor din judet si cu reprezentanti ai corpului medical, ca exista mai multe probleme privind spatiile medicale, fiind necesare investitii pentru ca acestea sa fie reabilitate sau pentru finalizarea unor constructii recent începute.  

Prefectul de Suceava a tinut sa mentioneze ca la Spitalul din Gura Humorului este necesara o supra-etajare a sediului pentru mutarea sectiilor de obstetrica-ginecologie si cea de nou-nascuti, care îsi desfasoara activitatea în conditii improprii, iar cladirea este revendicata. Acesta a mai spus ca si cabinetele individuale ale medicilor sunt într-o cladire veche, care necesita reabilitare si ca se intentioneaza construirea unui etaj cu destinatie de centru medico-social. Alexandru Baisanu a solicitat conducerii spitalului sa-i trimita o documentatie, urmând sa fie întocmite proiecte în cadrul Programului Operational Sectorial pentru atragerea de fonduri structurale europene.

În cazul Spitalului din Falticeni, prefectul Baisanu spune ca este necesara redeschiderea finantarii pentru finalizarea lucrarilor la cladirea noua a spitalului, la care lucrarile au început în urma cu 17 ani. „Este inexplicabil modul în care a fost analizata construirea acestui spital care deserveste aproximativ 140.000 locuitori din zona Falticeni”, a afirmat Alexandru Baisanu, care a mentionat ca Guvernul a alocat în acest an cinci milioane de lei care vor putea fi folositi abia în trimestrul III si IV, si a adaugat ca va solicita ca banii sa fie alocati în avans, în trimestrul al doilea, pentru a fi începute cât mai curând lucrarile stabilite prin proiectul de fezabilitate.

       

În ceea ce priveste Spitalul din Vatra Dornei, prefectul a aratat ca acesta îsi desfasoara activitatea în trei locatii diferite, corpul central având peste 100 de ani vechime. Acesta a aratat ca din anul 2002 a început constructia spitalului nou, dar ca investitia se afla în aceeasi situatie ca si cea de la Falticeni. Prefectul a atras atentia ca va prezenta direct Ministerului Sanatatii si Ministerului Economiei si Finantelor o documentatie pentru acordarea finantarii necesare finalizarii acestui obiectiv.

Alexandru Baisanu a mai spus ca în ceea ce priveste Spitalul Judetean de Urgente Suceava, nu ar fi benefica darâmarea sectiilor care îsi desfasoara activitatea în perimetrul spitalului vechi, unde urmeaza sa fie construit un nou spital de urgenta, fara sa existe solutii viabile pentru mutarea acestor sectii. Acesta a aratat ca SJU Suceava, care deserveste populatia unui judet foarte mare, nu beneficiaza de un platou de imagistica standardizat si ca este necesara si reabilitarea sectorului de preambulator. Prefectul Baisanu a mai spus ca un spital privat din municipiul Suceava duce o politica de subminare a activitatii Spitalului Judetean Suceava, folosind pentru desfasurarea activitatii personalul medical si banii publici din CJAS, în conditiile în care acesta desfasoara o activitate medicala privata.

Prefectul a mai spus ca în ceea ce priveste constructia noului spital de urgente, vor trebui identificate spatii adecvate pentru mutarea celor cinci sectii ce-si desfasoara activitatea în perimetrul spitalului vechi, cu asigurarea traseului de functionare medicala, dar si preluarea de la ADS a unor terenuri care sa permita construirea spitalului nou pe un nou amplasament. 

Acesta a cerut conducerilor spitalelor din judet sa întocmeasca proiecte viabile din fonduri structurale pentru reabilitarea si dotarea sectiilor din spital, pentru asigurarea unei bune asistente medicale a bolnavilor, sa transmita Prefecturii documentatii pentru a fi sustinute la ministerele de resort în vederea obtinerii finantarilor necesare solutionarii problemelor cu care se confrunta, dar si formarea unui front comun între administratie si specialistii din domeniu pentru solutionarea tuturor problemelor cu care se confrunta sistemul sanitar.


Intră acum și în grupul de