Flutur, la Hora Bucovinei: Vă îndemn să spuneți mai tare Bucovina și să o iubiți! Ce e rău că s-a scris Bucovina cu oi, pe munte?


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis, duminică, participanților la Hora Bucovinei să susțină și să iubească Bucovina și s-a întrebat ce a fost rău că s-a scris Bucovina, cu oi pe munte?

„Ce e rău că s-a scris cu oi pe munte acum câțiva ani. Am văzut că e o critică constantă la adresa mea, că acolo s-a scris Bucovina. Vă îndemn să spuneți mai tare Bucovina și că o iubiți. Să nu vă fie rușine pentru că ani de zile alții ne-au confiscat-o. Trăiască Bucovina!”, a spus Flutur în debutul sărbătorii din Tabăra Bucșoaia.

Reamintim că în anul 2009 la Hora Bucovinei a participat şi preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, care a tuns mai multe oi, iar pe dealurile din apropiere au fost amenajate țarcuri de oi formând cuvântul „Bucovina”.

 

Flutur a amintit că aceasta este cea de-a noua ediție a manifestării Hora Bucovinei și a precizat că în 2008 a inițiat prima ediție a acestei manifestări care a crescut ca eveniment de la an la an.
El a spus că Hora Bucovinei a fost inclusă și într-un proiect european și că a fost continuată și în mandatul 2012-2016 de conducerea de atunci a CJ Suceava și a mulțumit pentru aceasta pentru că este  un eveniment foarte frumos și atractiv.

„Vreau să vă mulțumesc că v-ați făcut timp să ne vedem, vreau să mulțumesc și celor care au continuat Hora Bucovinei după ce nu am mai fost eu președinte, chiar apreciez acest lucru pentru că e o idee bună pentru Bucovina”, a spus Flutur.

El consideră că Hora Bucovinei, care începe odată cu urcatul oilor la munte, este un eveniment care va trebui sărbătorit și în toamnă, când se întorc oile.

Flutur, îmbrăcat cu o bundiță, a mulțumit în mod deosebit celor care au venit îmbrăcați în costume populare.

„Din punctul meu de vedere înseamnă autentic, tradiție, costum popular relaxare. Și dacă e să ne gândim că în majoritatea localităților din județul Suceava sunt evenimente pe parcursul unui an, astăzi este un eveniment al evenimentelor. Un regal folcloric, chiar dacă vremea este puțin cam înnorată. Muntenii sunt învățați și cu vreme rea și cu vreme bună. Sper și mi-am propus ca anul acesta să mutăm mai mult hora în mulțime, să danseze mai mult oamenii, și în special tinerii”, a spus Gheorghe Flutur.

El a mai declarat că  Hora Bucovinei este un și reper turistic mai ales că Bucovina este recunoscută prin frumuseți, prin autentic, prin tradiții fiind o carte de vizită care face cinste în toată țara.

Flutur a îndemnat buciumașii și orchestrele să cânte pentru ca norii să fie alungați.

Între participanţi la această manifestare s-au aflat numeroşi politicieni între care liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, liderul ALDE Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, care au stat împreună și au discutat, fiind o abordare nouă în condițiile în care, în anii precedenți, grupurile politice aflate pe poziții divergente se evitau în cadrul acestui eveniment.

La „Hora Bucovinei” au mai fost prezenți deputatul PSD Călin Nechifor, deputații liberali Angelica Fădor, Bogdan Gheorghiu sau Dumitru Mihalescul, vicepreședintele CJ Suceava Gheorghe Niță. dar şi subprefectul Silvia Boliacu și fost subprefect Ionuț Crețuleac, precum și numeroşi primari din comunele din zona de munte a judeţului Suceava.

În cadrul acestei manifestări, organizată în tabăra Bucşoaia din oraşul Frasin, au fost prezentate obiceiuri şi tradiţii specifice stânei, expoziţie a produselor meşterilor populari, momente folclorice, produse culinare specifice zonei, expoziţii de animale.

Pe parcursul acestei zile, participanţii la Hora Bucovinei asistă şi la spectacole susţinute de grupuri folclorice din judeţul Suceava, şi spectacole ale Ansamblului Artistic  ”Ciprian Porumbescu” şi Ansamblului Folcloric „Dor Transilvan”.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de