Anchetă a DSP Suceava la noua Maternitate Fălticeni privind mutarea incubatoarelor pentru nou-născuți cu remorca unui tractor. Directorul Spitalului: toată aparatura se dezinfectează înainte de a fi amplasată în clădire


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava s-a autosesizat şi a declanşat o anchetă după ce în mass-media au fost difuzate imagini în care a fost surprins modul defectuos în care au fost transportate incubatoarele Maternităţii Fălticeni spre noul sediu.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat pentru NewsBucovina că o echipă a instituţiei s-a deplasat la Maternitatea Fălticeni pentru a verifica cele semnalate de presă, respectiv transportarea unor incubatoare cu un tractor cu remorcă, iar în urma verificării, prin procesul verbal de constatare, s-a impus Spitalului Municipal Fălticeni să solicite autorităţilor sanitare autorizaţia sanitară de funcţionare pentru Maternitatea Fălticeni.

Ea a menţionat că în cadrul procedurilor de autorizare este prevăzută automat şi efectuarea unor teste de sanitaţie, respectiv prelevarea de probe de aeromicrofloră, probe de pe suprafeţe şi teste de sterilitate.

Zorescu a dat asigurări populaţiei că activitatea Maternităţii Fălticeni va fi deschisă în noua clădire doar în momentul în care rezultatele analizelor efectuate pe probele recoltate din maternitate sunt corespunzătoare.

Managerul Spitalului Municipal Fălticeni, medicul Vlad Morariu, a declarat pentru NewsBucovina că pentru mutarea anumitor obiecte şi aparate ale Maternităţii Fălticeni s-au utilizat maşinile proprii ale unităţii, însă în cazul transportului unor vestiare, obiecte şi aparate de dimensiuni mai mari, care nu încăpeau în maşinile respective, s-a solicitat sprijinul Primăriei, care a pus la dispoziţie un tractor cu remorcă.

Morariu a spus că înainte de efectuarea transportului a fost spălată cu apă şi săpun cuva remorcii şi a fost dezinfectată cu un dezinfectant de grad înalt, folosit la sălile de operaţie, iar apoi cuva a fost acoperită cu o folie de celofan, după care au fost aşezate obiectele şi aparatele respective, între acestea fiind amplasate saltele pentru a proteja aparatele.

El a precizat că tractorul şi remorca nu aparţin Serviciului de Salubritate, aşa cum s-a prezentat în presă, ci Serviciului Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Fălticeni.

Medicul Vlad Morariu a spus că personalul Maternităţii implicat în procesul de mutare ar fi trebuit să protejeze fiecare aparat cu o folie de plastic adăugând că recunoaşte că, din nefericire, s-a făcut o greşeală, pe care trebuie să şi-o asume.

Managerul Spitalului municipal Fălticeni a subliniat că mobilierul şi incubatoarele au fost curăţate şi dezinfectate la sosirea în noul sediu, înainte de a fi amplasate în clădire, la fel cum au fost dezinfectate toate obiectele aduse de la vechiul sediu.

El a mai spus că în Maternitatea Fălticeni este prevăzută, miercuri, prima etapă a  dezinfecţiei generale, prin procedura de nebulizare, care ar urma să fie repetată şi în cursul zilei de joi.

Medicul Vlad Morariu a menţionat că după dezinfecţie vor fi prelevate probe de către reprezentanţii DSP Suceava, iar în cazul în care rezultatele analizelor sunt corespunzătoare, se poate desfăşura activitatea în noua locaţie a Maternităţi, în timp ce dacă rezultatele vor fi necorespunzătoare, se va efectua o nouă dezinfecţie.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de