Vizita ambasadorului Poloniei la Suceava. Tymbark anunță investiții de 20 de milioane de euro în fabrica de la Vatra Dornei, iar alți investitori polonezi sunt interesați să deschidă fabrici în Suceava


Intră acum și în grupul de

Ambasadorul Poloniei în România, Marcin Wilczek, care efectuează o vizită oficială în județul Suceava, ocazie cu care s-a întâlnit cu prefectul Mirela Adomnicăi, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, sau cu primarul Sucevei, Ion Lungu.

Ambasadorul Poloniei a fost însoțit de președintele Tymbark Maspex România, Krzysztof Grabowski, iar după discuții, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Tymbark investește 20 de milioane de euro la Vatra Dornei în fabrica de ape minerale.

El a mai spus că în cadrul discuțiilor cu ambasadorul Poloniei s-a discutat și despre relațiile în domeniul industriei textile, încălțăminte, ori despre Universitatea „Ștefan cel Mare” și domeniul IT , domeniul mecanic și al fabricării de motoare.

„Sunt investitori care curtează România și ne-au întrebat despre cum stăm cu forța de muncă pentru că la Arad au fost și se plâng că aduc muncitori din Serbia. Suceava are încă forță de muncă la care am putea să le dăm de lucru aici”, a spus Flutur.

Problema forței de muncă din județul Suceava a fost abordată și în cadrul întâlnirii ambasadorului cu prefectul Mirela Adomnicăi, la întrevedere participând și Lucian Gheorghiu, directorul Camerei de Comerț și Industrie Suceava  și  Cristina Albu, inspectorul pentru minorități din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

„În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte privind minoritatea poloneză din județul Suceava, investițiile poloneze, forța de muncă din zonă și posibilități de colaborare economică bilaterală”, a comunicat Prefectura Suceava.

Totodată, se menționează că prefectul Mirela Adomnicăi, a prezentat oportunitățile județului Suceava din punct de vedere al resurselor minerale, al potențialului agricol, forestier precum și a celui turistic și au fost abordate teme legate de infrastructura rutieră a județului ca premisă a dezvoltării economiei.

Adomnicăi, a reiterat susținerea pentru colaborarea româno-polonă, care se poate materializa prin proiecte investiționale sau transfer de expertiză spre beneficiul ambelor comunități.

Rio Bucovina, care produce apa minerală Bucovina, a fost vândută, în august 2015, de fraţii lui Omar Hayssam, sirienii Mukhles şi Mahmoud Omar grupului polonez Maspex Wadowice, care deţine pe piaţa românească brandurile Tedi şi Tymbark.

Fraţii lui Omar Hayssam au devenit acţionarii unici ai Rio Bucovina în februarie 2013 prin intermediul firmei Emparador, înregistrată în Bulgaria şi ai cărei acţionari sunt.

România reprezintă pentru Maspex o a doua piaţă ca mărime, după Polonia, atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi al investiţilor efectuate, cât şi ca putere de cumpărare.


Intră acum și în grupul de