Intră acum și în grupul de
În judetul Suceava au început sa fie emise deja hotarâri validate cu valoarea despagubirilor sau compensatiilor acordate pentru bunurile deposedate abuziv, ca urmare a parasirii fortate a Basarabiei, nordului Bucovinei sau Tinutului Herta. Prefectul de Suceava, Alexandru Baisanu, a declarat într-o conferinta de presa ca au fost emise deja 18 astfel de hotarâri cu despagubiri totale de 1,9 milioane de lei, cea mai mare suma fiind de 230.000 de lei. „Nu e nici mult, nu e nici putin”, a spus prefectul Baisanu, care a adaugat ca alte 45 de dosare privind acordarea de despagubiri se afla la experti pentru evaluare.
La Prefectura Suceava au fost depuse 2042 de notificari în baza Legii 290/2003 pentru acordarea de despagubiri sau compensatii, din care un numar de 468 au fost transmise Prefecturii Bucuresti, pentru ca mostenitorii domiciliaza în alte judete decât Suceava, iar alte 16 cereri au fost retrase la solicitarea petentilor.
Prefectul Baisanu a mai mentionat ca a decis marirea numarului sedintelor comisiei de aplicare a Legii 290/2003 pentru solutionarea cât mai multor dosare într-un termen mai scurt. Acesta a aratat ca din cele 1558 de cereri ramase, au fost solutionate 704 ( din care 77 au fost admise si 627 respinse), iar celelalte 854 de notificari depuse sunt în curs de solutionare. Din cele 77 de cereri admise, în 18 cazuri s-au acordat despagubiri, alte 45 sunt în evaluare la experti, zece au fost trimise la Prefectura Bucuresti, iar patru sunt admise în principiu, urmând sa fie transmise expertilor. Din totalul celor 627 de dosare respinse, 51 din ele au fost admise prin ordin al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), alte 77 au primit decizie de respingere si din partea ANRP, iar în alte 499 de cazuri, ANRP solutioneaza contestatiile.
Legea 290/2003 prevede acordarea de despagubiri sau compensatii persoanelor ale caror bunuri au fost sechestrate, retinute sau ramase în Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace între România si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.
Intră acum și în grupul de