Suceava, desemnată Destinație Europeană de Excelență”. Consiliul Județean Suceava a câștigat concursul de proiecte lansat de Comisia Europeană pentru destinații europene de excelență


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava a câștigat concursul de proiecte lansat de Comisia Europeană prin care Suceava este desemnată „Destinație Europeană de Excelență”, a anunțat, marți, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Proiectul „Destinații Europene de Excelență”  EDEN a fost lansat de Comisia Europeană și are ca obiective creșterea vizibilității destinațiilor, a calității ofertei turistice europene,  stimularea dezvoltării turismului durabil și crearea unei rețele între destinații.

Pentru atingerea acestor obiective, autoritățile naționale de turism din fiecare țară participantă la proiect a organizat un concurs pentru desemnarea destinației de excelență a țării respective, conform temei stabilite în cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, întrunit la nivel european.

„Tema propusă s-a referit la  turismul cultural tangibil, concursul fiind lansat de Ministerul Turismului la începutul lunii martie, iar Consiliul Judeţean Suceava a depus în luna aprilie, prin Serviciul Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT), Proiectul  ,,MUNICIPIUL SUCEAVA. Turism cultural tangibil”, a precizat Flutur.

El a spus că procedura de selecție a fost deosebit de laborioasă și a cuprins o etapă de analiză a proiectelor depuse și o etapă de evaluare pe teren.

„În dosarele de concurs am prezentat oferta turistică generală a Municipiului Suceava precum și cea bazată pe obiective de turism cultural, am prezentat proiectele de dezvoltare turistică în zonă și parteneriatele în domeniul turismului”, a explicat președintele CJ Suceava.

În cadrul selecției, criteriile au avut în vedere:  complexitatea și calitatea ofertei turistice bazate pe obiective de turism cultural, patrimoniu cultural–istoric monumente/situri istorice sau arheologice, muzee,  complexitatea şi calitatea ofertei turistice generale, infrastructura turistică, programe turistice,          activități de marketing aferente turismului cultural,  derularea de proiecte locale/regionale/naționale/internaționale pentru asigurarea dezvoltării durabile a turismului în zonă,          existența la nivelul destinației a parteneriatelor şi a cooperării cu alți participanți la sectorul turistic, la nivel regional/național/internațional și existența Centrelor de Informare Turistică

În Suceava există 84 valori de patrimoniu cultural, din care 45 sunt de interes național și 39 de interes local și, foarte important, Biserica Sf. Gheorghe a Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou este inclusă în Patrimoniul UNESCO.

„În documentație am arătat modul în care se prezintă Cetatea de Scaun, Muzeul de Istorie, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Științele Naturii, Hanul Domnesc, Planetariul și Observatorul astronomic etc. La capitolul accesibilitate un argument important l-a constituit existența Aeroportului Ștefan cel Mare”, a spus Flutur.

El a menționat că proiectul depus de CJ Suceava a fost declarat câștigător, cu 98,33 puncte, iar pe locurile următoare s-au clasat proiectele:

Țara Chioarului – locul II

Sighetu Marmației – locul III

Colinele Transilvaniei – locul IV

Șcheii Brașovului și Brașovechi – locul V

Consiliul Județean Suceava va fi premiat la Bruxelles de către Comisia Europeană în cursul anului 2018 în cadrul unei festivități organizate la nivel european, unde vom avea și un stand propriu în care vom promova destinația turistică Municipiul Suceava, destinație ce va fi inclusă în rețeaua ,,Destinații Europeană de Excelență” la nivel european şi va avea o pagină proprie de promovare.

De asemenea, Proiectul ,,MUNICIPIUL SUCEAVA. Turism cultural tangibil” va fi premiat de Ministerul Turismului cu ocazia ediției de toamnă a Târgului de Turism al României, organizat de Romexpo în perioada 16-19 noiembrie 2017, iar Consiliul Judeţean Suceava va beneficia de spațiu de prezentare a destinației în cadrul standului Ministerului Turismului.

„Faptul că Suceava devine Destinație Europeană de Excelență este o recunoaștere a eforturilor de punere în valoare a potențialului său turistic și se creează o oportunitate în creșterea vizibilității ca destinație de excelență pentru turismul cultural, atât la nivel național, cât și la nivel internațional.

Împreună cu Primăria vom continua să susținem dezvoltarea turismului în Municipiul Suceava, ca kilometru zero la turismului în Bucovina”, a subliniat Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de