EURO : Spectacol iberic marca David Villa


Intră acum și în grupul de

Spania – Rusia 4 – 1

Fara teama de a gresi, putem spune ca primul meci al Grupei D a confirmat înca o pretendenta la titlul european din acest an. Spania a reusit o partida frumoasa, chiar excelenta în prima repriza, intrând la cabine cu un avantaj de doua goluri. De partea cealalta, adversarii îsi doreau revansa pentru înfrângerea suferita acum patru ani, 0-1 la Euro 2004 din Portugalia. Si au jucat curajos, dar cam atât.

Desi au antrenor olandez, si înca un specialist al calificarilor miraculoase si al obtinerii de performanta cu formatii aflate în criza, rusii înca nu au învatat ca fotbalul nu este poezie. Au jucat frumos, au aratat ca stiu destul fotbal, cel putin în prima repriza, însa pragmatismul spaniol nu le-a dat nicio sansa. Si valoarea individuala a jucatorilor a fost determinanta.

Scorul a fost deschis dupa doar 20 de minute de joc. David Villa a urmarit sutul lui Torres, respins, si si-a adus echipa în avantaj. Dupa numai doua minute, Zirianov are ocazia sa restabileasca egalitatea, dar mingea trimisa de el întâlneste bara portii lui Casillas. Se joaca repede, iar Torres îl pune la încercare pe Akinfeev în minutul 23. Portarul rus respinge si sutul lui Villa, din minutul 27. Ritmul se mai domoleste. Însa, în minutul 42, Pavlicenko trimite din nou balonul în bara, cu un sut de la 22 de metri, deviat de Casillas. Rusii ramân periculosi. Obtin un corner, care însa îi costa scump. Adversarii înscriu din nou, prin acelasi Villa, pe un contraatac-scoala. Atacantul spaniol a fost deschis la limita ofsaidului si nu i-a dat sanse lui Akinfeev.

Repriza a doua nu a adus o Rusie mai proaspata. Fotbalistii lui Hiddink nu mai reusesc mare lucru. Dominarea spaniola devine sufocanta. Si, în minutul 75, David Villa reuseste un hat-trick, dupa ce îl ridiculizeaza pe Sirokov, driblându-l în careu fara probleme. Un joc incredibil al vârfului spaniol! Rusii au încercat sa înscrie macar golul de onoare, dar sutul lui Pavliucenko a trecut putin pe lânga bara din stânga a portii lui Casillas. Tot el însa reuseste sa înscrie, cu capul, în minutul 83, învingându-l pe Iker Casillas. Dar spaniolii refac diferenta. Aniukov greseste, Villa paseaza în careu, sut respins de Akinfeev doar pâna la Fabregas, care înscrie cu o lovitura de cap. Restul este doar istorie. Un meci frumos, cu multe goluri, care i-a avertizat pe viitorii adversari ai Spaniei ca îi asteapta meciuri grele cu formatia lui Aragones. Si pe cei ai Rusiei, ca vor avea în fata o echipa care lupta pâna la capat.

Grecia – Suedia 0 – 2

Frumosul basm elen început în 2004 si-a consemnat sfârsitul, marti seara, pe stadionul “Wals–Siezenheim” din Salzburg. Dupa un meci anost salvat de un final electrizant, grecii lui Otto Rehhagel au fost învinsi de suedezi cu 2-0. Partida a fost decisa de reusita lui Zlatan Ibrahimovic de la jumatatea reprizei secunde, o reusita superba si cu totul speciala: a fost primul gol international al starului lui Inter dupa trei ani de pauza si primul gol primit de greci dupa sapte ore si jumatate de Campionat European…

Partida a început cu marcatorul singurului gol al finalei de acum doi an în prim-plan. Dupa ce a primit un cartonas galben la doar câteva secunde de la start, Angelos Charisteas a trimis primul sut pe poarta suedeza în minutul 5, dar Isaksson nu a avut emotii, retinând fara probleme. Acelasi vârf al lui Nurnberg a semanat din nou pericol în careul scandinav la mijlocul reprizei. Nilsson a intervenit însa providential si l-a blocat pe elen în extremis. Raspunsul suedezilor nu s-a lasat asteptat si, în minutul 29, Zlatan Ibrahimovic rateaza cea mai mare ocazie a primului act, vedeta selectionatei nordice trimitând cu capul putin peste poarta veteranului Nikopolidis. Prima repriza, una anosta ce-i drept, s-a încheiat cu o noua ratare a lui Charisteas, atacantul grec trimitând exact în bratele goalkeeper-ului scandinav, din pozitie relativ buna.

Actul secund începe diferit fata de primul, cu suedezii în atac. La patru minute de la reluare, Wilhelmsson încearca sa îl lobeze pe Nikopolidis, dar mingea depaseste încapatânata, transversala. Pe contra, Karagounis trece si el pe lânga deschiderea scorului. Nu are însa noroc si suturile sale repetate sunt respinse de fiecare data de defensiva suedeza. Tabela pur si simplu nu vroia sa se schimbe. Era nevoie de un moment de magie, era nevoie de un numar personal… Si acesta a venit în minutul 67, la poarta grecilor. Ibrahimovic realizeaza un un-doi de exceptie cu Larsson si, din unghi, marcheaza cu un sut senzational, pe cât de plasat pe atât de puternic trimis. Dupa doar cinci minute, caruntul Nikopolidis s-a vazut nevoie sa scoata balonul din nou din poarta, dupa ce Hansson a punctat, din doar jumatate de metru, la o bâlbâiala incredibila a apararii elene.

Scor final 0-2 si povestea elena ia sfârsit. Totodata, un semnal de alarma pentru noi, românii! Daca acest meci ne-a învatat ceva, acest ceva este ca la Campionatul European nu se poate câstiga aparându-te, oricât de bine ai face-o. Mai ales daca, fara doar si poate, si în echipa Italiei si în cea a Olandei se regaseste câte un “Zlatan Ibrahimovic”… 


Intră acum și în grupul de