Un poligon pentru pregătirea personalului de intervenție în situații de urgență din România și Ucraina va fi realizat la Siret în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, general de brigadă dr. Ion Burlui, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că un poligon pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenție în situații de urgență din România și Ucraina ar urma să fie realizat la Siret în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile.

El a spus că bugetul acestui proiect este de aproximativ 7 milioane de Euro, din care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava derulează, ca principal partener și beneficiar, aproximativ 4.000.000 Euro, din care 2.798.000 Euro pentru infrastructură, plus fondurile pentru realizarea platformei de aterizare a aeronavelor, iar cofinanțarea proiectului pentru fondurile alocate Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava se realizează de către Ministerul Afacerilor Interne.

Burlui a precizat că investiția se va realiza cu fonduri europene nerambursabile obținute prin aplicarea, în comun cu instituția omoloagă din Ucraina, a proiectului intitulat „Îmbunătățirea siguranței populației și a nivelului de securitate în zona de frontieră prin consolidarea acțiunilor comune de formare și cooperare în gestionarea situațiilor de urgență”, din cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020.

El a explicat că printre obiectivele acestui proiect se numără realizarea unui poligon modern de training şi organizarea unor sesiuni comune de pregătire.

“Prin folosirea unui mediu modern pentru training pentru dezvoltarea abilităților și competențelor și prin organizarea de sesiuni de training în comun, răspunsul în situații de urgență va fi îmbunătățit și va avea un impact pozitiv asupra misiunilor, conducând astfel la beneficii aduse populației și mediului din regiunea vizată”, a spus Burlui.

El a menţionat că poligonul ar urma să fie dotat cu instalații speciale pentru training cu foc, salvare (din medii ostile – înălțimi, apă, și spații închise etc.), în timp ce clădirea administrativă va asigura spațiile necesare pentru desfășutrarea activităților teoretice de pregătire, cazare și spații logistice.

Inspectorul şef al ISU Suceava a arătat că se intenționează şi construirea unei platforme de aterizare, care ar urma să fie situată în cadrul Centrului de Training de la Siret, construit de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Bucovina” al județului Suceava, care să aibă toate dotările specifice pentru realimentarea aeronavelor și sisteme de lumini de direcționare a aterizării, menite să faciliteze utilizarea sa și pe timp de noapte.

“Printre acțiunile comune ale proiectului, un interes deosebit va fi acordat pentru dezvoltarea unui plan de cooperare comun, care va fi baza pentru cooperarea viitoare dintre România și Ucraina în domeniul situațiilor de urgență. Acest plan de cooperare va include un protocol de schimb de date între partenerii proiectului. De asemenea, se vor realiza proceduri de lucru comune, pe tipuri de riscuri, adaptate zonei de competență a structurilor implicate în proiect. Un alt obiectiv al proiectului este creșterea capacității operaționale a tuturor partenerilor, prin procurarea mijloacelor, echipamentelor și accesoriilor tehnice speciale pentru intervenții”, a mai spus Burlui.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de