Peste 6000 de intervenții ale ISU Suceava în primul semestru al acestui an. Timpul mediu de răspuns al SMURD- 12 minute, iar timpul mediu de intervenţie -17 minute


Intră acum și în grupul de

Numărul intervenţiilor pompierilor militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a scăzut cu 7,69 la sută în primul trimestru al acestui an în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2016, o creştere semnificativă înregistrându-se la numărul intervenţiilor pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată.

Inspectorul şef al ISU Suceava, general de brigadă dr. Ion Burlui, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în primul semestru al acestui an s-au desfăşurat 6.295 de ieşiri la intervenţie, 67 întoarceri din drum, 134 deplasări fără intervenţie, fiind înregistrate şi 10 alarme false.

Burlui a spus că din totalul celor 6.084 situaţii de urgenţă în care s-a intervenit în primul semestru al anului, cu o medie de 33,43 situaţii de urgenţă pe zi, 3.795 de cazuri de urgenţă au fost asistate de SMURD, reprezentând 62,36 la sută, alte 461 au fost incendii (7,58%), din care 73 la incendii de vegetaţie uscată şi resturi menajere, etc.

“Comparativ cu primul semestru al anului 2016, numărul intervenţiilor a scăzut cu 7,69%, respectiv de la 6.591 intervenţii în semestrul I al anului 2016, la 6.084 intervenţii în semestrul I al anului 2017, ponderea cea mai mare având-o intervenţiile la arderile de vegetaţie uscată şi resturi menajere, al căror număr a crescut cu 170%”, a spus Burlui.

El a precizat că numărul intervenţiilor serviciilor mobile de urgenţă, reanimare, descarcerare a scăzut de la 4280 în primul semestru din 2016, la 3975 în primul semestru din 2017.

Inspectorul şef al ISU Suceava a explicat că această scădere a fost determinată şi de faptul că unele ambulanţe ale SMURD au fost scoase din intervenţii pentru anumite perioade de timp, întrucât au necesitat reparaţii  arătând că în primul semestru unele dintre cele 10 ambulanţe de tip B din dotarea SMURD au fost scoase din intervenţie 162 de zile.

“Aceste ambulanţe ar trebui exploatate şapte ani, consecinţele fiind scoaterea lor din intervenţie pentru reparaţii, din cele 10 ambulanţe SMURD de tip B am avut în primul semestru 162 de zile de scoatere din intervenţie, cu consecinţe asupra fondurilor alocate pentru repararea acestora”, a precizat Burlui.

Burlui a menţionat că în prima jumătate a acestui an a fost acordat ajutor medical de urgenţă sau descarcerare unui număr de 3586 de persoane din care 342 au fost copii, iar timpul mediu de răspuns al SMURD a fost de 12 minute, în timp ce timpul mediul de intervenţie a fost de 17 minute.

Referindu-se la numărul de incendii înregistrate în prima jumătate a acestui an, inspectorul şef al ISU Suceava a spus că în perioada menţionată au fost 388 de incendii, cu o medie de 2,13 incendii pe zi, în creştere cu 4,02 la sută faţă de perioada similară a anului 2016.

El a arătat că din totalul incendiilor 78,87 la sută s-au produs la locuinţe şi anexe din gospodăriile populaţiei, iar printre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor s-au numărat efectul termic al curentului electric, scurtcircuitul electric, flacăra, jarul sau scânteile.

Burlui a precizat că în incendiile produse în gospodăriile populaţiei s-au înregistrat opt victime, din care patru adulţi decedaţi şi patru adulţi răniţi.

El a atras atenţia că numărul incendiilor de vegetaţie şi resturi menajere a crescut cu 170,3 la sută în primul semestru al anului în curs faţă de perioada similară din 2016, din totalul celor 73 de incendii de vegetaţie, în 53 de cazuri acestea au fost stinse de serviciile profesioniste, în 13 în colaborare cu Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, iar 7 incendii au fost stinse de SVSU, suprafaţa afectată de incendiile de vegetaţie fiind de aproximativ 100 de hectare.

Inspectorul şef al ISU Suceava a subliniat că în ultimii cinci ani numărul intervenţiilor la incendiu a crescut, astfel dacă în primul semestru al anului 2013 s-au înregistrat 210 incendii, în semestrul I din 2017 s-au înregistrat 388 de incendii.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de