Doar 144 de unităţi de învăţământ sucevene din totalul celor 787 necesită autorizaţii pentru securitate la incendiu, 42 dintre acestea fiind deja autorizate


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă”Bucovina” al judeţului Suceava, Ion Burlui, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că din totalul celor 787 de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, doar pentru 144 este necesară autorizaţia pentru securitate la incendiu, 42 dintre acestea fiind deja autorizate, iar pentru 102 sunt demarate procedurile de intrare în legalitate şi sunt în curs de autorizare.

Burlui a explicat că în cazul clădirilor la care nu s-au efectuat lucrări de modernizare, extindere sau lucrări pentru schimbarea destinaţiei şi sunt construite înainte de prima hotărâre de guvern pentru care era obligatorie avizarea autorizarea pentru securitate la incendiu, acestea nu intră sub olbligativitatea procedurii de avizare-autorizare.

El a spus că, de la începutul acestui an şi până pe 26 iulie 2017, 62 unităţi de învăţământ au depus documentaţia în vederea solicitării avizelor şi autorizaţiilor pentru securitate la incendiu, fiind emise 24 de avize, 12 avize respinse şi 26 de avize de neîncadrare.

Burlui a precizat că ISU Suceava continuă atât activitatea de actualizare şi identificare a clădirilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu, cât şi cea de îndrumare şi control în cazul administratorilor acestor clădiri în ceea ce priveşte securitatea la incendiu.

“Unităţile de învăţământ reprezintă o categorie aparte, prin prisma faptului că aceste categorii de obiective sunt frecventate de acelaşi public. Prin activităţile de informare preventivă pe care instituţia noastră le desfăşoară s-a încercat ca  beneficiarii (preşcolarii, elevii, studenţii şi personalul) să cunoască specificul clădirii, unde sunt amplasate mijloacele de apărare împotriva incendiilor, căile de evacuare, locul de întâlnire în caz de incendiu etc.

De menţionat este faptul că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii. Acest aspect nu exclude necesitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu,” a mai spus Burlui.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de