Lungu: Dacă Parcul Șipote trece la Primărie nu se vor face dezvoltări imobiliare ci alei, piste de biciclete, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice sau construcții de agrement din lemn


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că a fost finalizat proiectul de lege prin care suprafețe de pădure din apropierea localităților să poată fi transferate în administrarea autorităților locale ca păduri-parc subliniind că nu se vor permite dezvoltări imobiliare ci doar investiții pentru agrement.

Lungu a spus că parlamentarii liberali suceveni au finalizat proiectul de lege privind trecerea unor suprafețe de fond forestier din grupa 1 funcțională vegetativă forestieră cu funcție specială de protecție din domeniul public al statului și din administrarea RNP Romsilva în domeniul public al unităților administrativ teritoriale și în administrarea consiliilor locale ale acestora.

„Este o titulatură tehnică, specifică”, a spus primarul.

El a mulțumit parlamentarilor liberali de Suceava pentru că Primăria a furnizat datele, dar aceștia au făcut acest proiect de lege, dar în același timp a mulțumit și lui Gelu Puiu, fost secretar de stat al Ministerului Apelor și Pădurilor, membru PNL care a sprijinit elaborarea acestui proiect.

„L-am prezentat președintelui PNL Ludovic Orban ca să îl pună ca prioritate pe ordinea de zi a agendei parlamentare a PNL”, a spus Lungu.

El și-a exprimat speranța ca toți parlamentarii de Suceava să semneze acest proiect de lege.

„Îmi doresc să plece de la Suceava semnat de toți cei 16 parlamentari, patru senatori, zece deputați și doi reprezentanți ai minorităților poloneză și italiană. Din modul declarativ toți parlamentarii au spus că susțin acest proiect de lege și sper să fie așa. Voi avea discuții și cu doamna prefect, sper să mă sprijine, cu domnul președinte Flutur, să putem să trimitem acest proiect în Parlament să intre în dezbatere în sesiunea din toamnă”, a spus Lungu.

El a subliniat că în acest proiect se prevăd și amenajările care se vor putea face în pădurile-parc, respectiv realizarea de alei din materiale ecologice, realizarea de piste de biciclete, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice, construcții de agrement din lemn.

”Să nu se gândească cineva că acolo facem dezvoltări imobiliare”, a spus Lungu.

Primarul a menționat că proiectul de lege este un proiect general pentru că dacă era elaborat doar pentru situația din Suceava năștea pasiuni.

„Așa este un proiect care, practic, acționează și la alte localități care au astfel de situații, păduri-parc și eu sper să reușim ca acest proiect să fie transformat în lege și să intrăm cât mai repede a unei suprafețe de 50 de hectare în parcul Șipote și peste 100 de hectare în zona Zamca”, a conchis primarul.

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, membru al Comisiei de agricultură și silvicultură a Camerei Deputaților, a apreciat că transferul Parcului Șipote la municipiul Suceava este greu de realizat, fiind în proprietatea Ministerului de Finanțe și că, în primul rând, trebuie să se știe clar ceea ce intenționează Primăria să facă acolo.

„Mai întâi trebuie văzut ce se dorește cu acest parc. Primul lucru, e nevoie de informarea opiniei publice cu ceea ce se intenționează. Aici e vorba de o pădure-parc. E în proprietatea Ministerului Finanțelor și o administrează Regia Națională a Pădurilor prin Direcția Silvică Suceava. E proprietatea Ministerului Finanțelor. Vom vedea ce propunere concretă s-ar putea face pentru transfer de proprietate sau de administrare”, a spus Havrici în cadrul unei ediții din luna iulie a emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV.

El a subliniat că acest parc a fost înființat pentru a fi o oază de verdeață și de oxigen pentru municipiul Suceava.

Deputatul a spus că înțelege că municipiul Suceava are nevoie să se dezvolte, dar că,în general, dezvoltarea s-a făcut de cele mai multe ori în detrimentul pădurii.

El a reiterat că în primul rând trebuie ca municipalitatea să spune ce dorește să facă și apoi să se facă o consultare dacă și populația dorește să fie așa administrat.

„Nu am înțeles în mod concret ce obiective de dezvoltare sunt pentru acest parc”, a spus Havrici care a adăugat că Primăria Suceava ar trebui mai întâi să arate că poate administra corespunzător actualele parcuri pe care le are pentru că a văzut șaormerii care se ridică printre copaci.


Intră acum și în grupul de