Ministrul Păstîrnac a discutat la Cernăuți despre deschiderea unei unități integrate de învățământ în limba română


Intră acum și în grupul de

Educaţia în limba română a constituit unul dintre subiectele principale ale vizitei ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, în cea de a doua zi a vizitei sale în Ucraina, în cadrul întrevederilor avute la Cernăuţi cu reprezentanţi ai Administraţiei Regionale de Stat şi ai Consiliului Regional fiind aprofundate, printre altele, posibilitatea realizării unor stagii de perfecţionare pentru profesori, schimburi de experienţă, dar şi identificarea unor soluţii pentru deschiderea unei unități integrate de învățământ în limba română.

Într-un comunicat de presă al Ministerului pentru Românii de pretutindeni se precizează că ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, care s-a aflat în perioada 21-22 august 2017 în prima vizită oficială în Ucraina, a avut, marţi, întrevederi la Cernăuți cu reprezentanți ai Administrației Regionale de Stat, respectiv guvernatorul regiunii, Oleksandr Fishchuk, viceprimarul orașului, Oleksandr Pascar, precum și cu președintele Consiliului Regional, Ivan Muntean.

“Discuțiile au vizat rolul pe care comunitatea românească din Ucraina îl are în ansamblul relațiilor româno – ucrainene. În acest context, s-a aprofundat posibilitatea realizării de stagii de perfecționare pentru profesori, schimburi de experiențe, precum și importanța dezvoltării activităților Lectoratului de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, deschis în cadrul Universității Naționale „Iuri Fedkovici” din Cernăuți. Totodată, s-a vorbit despre identificarea soluțiilor necesare deschiderii la Cernăuți a unei unități integrate de învățământ în limba română, pentru ciclurile pre-școlar, primar și gimnazial. Un alt subiect de interes a fost cel referitor la situația școlilor din comuna Mămăliga și susținerea activităților derulate la școala din comuna Mahala”, se menţionează în comunicatul de presă.

Sursa citată mai precizează că, în continuarea agendei de lucru, ministrul Andreea Păstîrnac a vizitat Gimnaziul “Alexandru cel Bun” din Cenăuți, Centrul Bucovinean de Artă Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, condus de către președintele Iurie Levcic, apoi a asistat la un program artistic susținut de participanți la Programul de Tabere ARC, organizat  de minister.

Totodată, în la Casa Memorială „Aron Pumnul”, din Cernăuți, au avut loc discuții cu președintele fundației, Vasile Tărâțeanu, referitoare la procedurile de restaurare a edificiului, apoi au fost depuse flori la statuia lui Mihai Eminescu din Piața centrală, unde ministrul împreună cu lideri ai comunității și reprezentanți ai societăților culturale românești au luat parte la un spectacol de muzică oferit de corul „Dragoș Vodă”.

“În contextul preocupărilor vizând consolidarea mediului asociativ românesc, la sediul Consulatului General din Cernăuți, ministrul Andreea Păstîrnac a prezentat posibilitățile de accesare a fondurilor nerambursabile gestionate de MRP. Modificările aduse cadrului juridic vor permite flexibilizarea acestor finanțări prin acordare de granturi și stabilirea de priorități geografice și tematice, încurajând participanții să depună cât mai multe aplicații”, se arată în comunicatul de presă.

 

Sursa citată menţionează că reprezentanții comunității românești din Cernăuți au prezentat proiectele pe care le derulează în vederea păstrării și promovării identității românești, au mulțumit ministrului pentru sprijinul acordat, exprimându-și dorința continuării colaborării cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

De precizat este că la întrevederi au participat din partea comunităţii româneşti profesori și directori de școli din regiunea Cernăuți, respectiv de la Gimnaziul “Alexandru cel Bun”, din localitățile Crasna, Carpaciu, Ciudei, Mămăliga și de la Asociația Pedagogilor de Limba Română din regiunea Cernăuți, precum şi membri ai asociațiilor românești (Casa Limbii Române, Centrul Bucovinean de Cultură și Artă Junimea) și jurnalişti.   (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de