DSV catagrafiaza manastirile si bisericile ce au activitati de alimentatie publica


Intră acum și în grupul de

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Suceava (DSVSA) efectueaza catagrafierea institutiilor de cult- biserici si manastiri, care detin praznicare, sali de mese, cantine, case de copii si de batrâni unde se desfasoara activitati de alimentatie publica si unde exista ferme proprii, în urma unei note de solicitare din partea ANSVSA. „Ne intereseaza bisericile unde se prepara meniuri pentru oameni si manastirile care ofera mese turistilor. Bucovina detine o retea mare de manastiri, aici se fac tot felul de hramuri unde vin mii de oameni si nu ne putem permite sa apara vreo toxiinfectie alimentara. Uitati-va la actiunea de Sf. Stefan cel Mare, ce a avut loc la Putna, unde a venit atâta lume”, a declarat în cadrul unei conferinte de presa, Petrea Dulgheru, seful DSVSA Suceava.

Acesta a precizat ca institutia va face o propunere de program pentru o buna functionare a acestora. „Problema manastirilor este o problema unde mai este mult de lucru. Depinde doar de ei”, a afirmat Petrea Dulgheru, mentionând ca aici lucrurile merg mult mai încet în ceea ce priveste implementarea normelor europene. „Daca înainte nici nu prea putem discuta cu ei despre normele igienico-sanitare ce trebuie respectate, acum lucrurile s-au mai îndreptat, dar se plâng ca nu au surse financiare pentru dotari la standarde”, a mai mentionat Petrea Dulgheru.

Cât privesc dotarile minime pentru functionarea acestora în siguranta, seful compartimentului inspectii din cadrul DSVSA Suceava, Vasile Semeniuc, a precizat ca este nevoie de apa calda si rece curenta, spatii de servire a mesei si bucatarii igienizate, instalatii frigorifice, iar persoanele ce se ocupa de bucatarie nu trebuie sa mai presteze si alte activitati, fiind obligatorie detinerea carnetului de sanatate cu analizele la zi. 


Intră acum și în grupul de