La Forumul Economic din Polonia, Gheorghe Flutur a prezentat oportunitățile de investiții în turism în Suceava: Turismul e cea mai dinamică ramură economică în zona noastră. În zece ani s-a dublat numărul de locuri de cazare și de turiști


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat, joi după amiaza, în cadrul Forumului Economic de la Krynica din Polonia oportunitățile de investiții în turism în județul Suceava arătând că această ramură economică a cunoscut cea mai dinamică dezvoltare în ultimii zece ani.

În cadrul panelului „It´s the Tourism, Stupid!, How to Attract Investors to the States?” (E vorba despre turism, prostule! Cum să atragi investitori?) moderat de profesorul Frank Babinger, de la Universitatea din Madrid, Gheorghe Flutur a făcut, la început, o prezentare a turismului în zona de nord-est și Suceava.

Astfel, ca președinte al Consiliului Regional de Dezvoltare, el a spus că această regiune are un potențial uriaș, având circa patru mii de monumente istorice, opt stațiuni turistice de interes național din care patru în județul Suceava, 28.000 de locuri de cazare din care 16.000 în Suceava, 858 de unități de cazare din care mai mult de jumătate sunt în Suceava, dar și trei parcuri naționale, 55 de arii protejate Natura 2000.

„Ca să ai succes în turism trebuie să investești în infrastructură”, le-a spus Flutur participanților și a reluat apelul pentru coridorul de drumuri rapide nord-sud și est-vest care să lege Suceava la rețeaua de autostrăzi europeană.

El a mai spus că pentru un turism de calitate este nevoie de investiții în utilități, siguranța cetățenilor, unități sanitare, sistemul de intervenție rapidă.

„Turismul e cea mai dinamică ramură economică în zona noastră. În zece ani s-a dublat numărul de locuri de cazare și de turiști în zona Suceava, iar în ultimul an a crescut cu 18 la sută numărul de turiști”, a arătat Flutur.

Președintele CJ Suceava a abordat și faptul că insistă pe promovarea turismului tradițional autentic , care a fost apreciată, la fel cu încurajarea agroturismului,  cu pensiuni conduse de familii sau asociații familiale și care intră într-o competiție constructivă pe zona turismului, pe gastronomie și serivicii diverse.

Gheorghe Flutur a vorbit și despre turismul religios și turismul de pelerinaj, fiind apreciată ideea de pelerinaj pe modelul drumului lui Iacob, dar și despre turismul activ, de la pârtiile de schi, traseele de mountain bike,  river rafting, escaladă sau alpinism, precum și despre importanța turismului balnear.

El a mai spus că a prezentat de noua formă de turism, de căutare a rădăcinilor, mai ales că Suceava este  o zonă multietnică și sunt multe persoane care vin să-și caute înaintașii.

Președintele Consiliului Județean Suceava a argumentat că Suceava este o zonă importantă din punct de vedere turistic mai ales că municipiul reședință de județ este destinație de excelență europeană.

El a fost întrebat care sunt facilitățile pentru investitorii străini în turism, arătând că aceștia sunt tratați în mod egal cu investitorii români și că autoritățile le stau la dispoziție cu informații, le fac cunoscută din timp strategia de dezvoltare a infrastructurii și master planul pe turism.

Flutur a spus că argumente suplimentare pentru investiții în turism sunt măsurile pentru siguranța turiștilor privind rețeaua sanitară, raporturile între clienți și operatorii de turism sau agențiile de turism.

Totodată, el a spus că tot pentru atragerea turiștilor, autoritățile sucevene fac foarte multe evenimente culturale, dar și acțiuni în asociere cu organizații de turism, cu organizații de gastronomie, cu meșteșugari în care administrația publică alocă resurse pentru acțiuni de promovare.

„Așteptăm legea parteneriatului public-privat în care să stabilim acele joint-ventures”, a spus Flutur care a arătat că sunt zone de investit în domenii schiabile în Masivul Rarău și Munții Călimani, diverse zone de agrement în apropierea Sucevei pentru terenuri de golf, dar și alte sporturi.

 


Intră acum și în grupul de