Cetatenii straini pot tranzita, in anumite conditii, teritoriul Romaniei, fara viza de tranzit

De la începutul acestei saptamâni a intrat în vigoare un regim simplificat de tranzit al teritoriului României pentru cetatenii straini care au nevoie de viza, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

România va recunoaste unilateral anumite documente ca fiind echivalente cu vizele nationale în cazul tranzitului teritoriului national de catre cetatenii statelor terte supusi obligatiei de a detine viza.  

Astfel, acestia pot tranzita România, într-o perioada care nu depaseste 5 zile, fara a obtine în prealabil o viza româna de tranzit, daca:

-sunt titulari ai unuia dintre urmatoarele vize si documente eliberate de statele membre ale Uniunii Europene, care aplica integral acquis-ul Schengen (Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia, Suedia, Ungaria), precum si de Danemarca, Islanda, Norvegia:

–  o „viza uniforma” (Schengen) (mentionata la articolul 10 din Conventia de  punere în aplicare a Acordului Schengen);

-o „viza de lunga sedere”, (mentionata la articolul 18 din Conventia de punere în aplicare a Acordului Schengen);

-un „permis de sedere”, inclus în anexa IV la Instructiunile Consulare Comune.

-poseda o viza de scurta sedere, o viza de lunga sedere sau un permis de sedere valabile eliberate de Bulgaria (conform anexei la Decizia 582/ 2008) si Cipru (conform anexei la Decizia 895/ 2006);

-poseda un permis de sedere valabil eliberat de Elvetia si Liechtenstein (conform anexei la Decizia nr. 896/ 2006/ CE).

Ministerul Afacerilor Externe atrage atentia asupra urmatoarelor aspecte:

– durata de valabilitate a vizelor si documentelor mentionate trebuie sa acopere durata tranzitului;

– chiar daca sunt scutiti de obligatia obtinerii vizei române de tranzit, cetatenii în cauza trebuie sa detina un document de identitate valabil de trecere a frontierei, precum si documente justificative ale scopului si conditiilor de calatorie si sa faca dovada ca poseda suficiente mijloace de subzistenta pe perioada tranzitului (conditii de intrare stabilite la articolul 5 (1) din Regulamentul 562/ 2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 – Codul Frontierelor Schengen);

– poate fi refuzata intrarea cetatenilor statelor terte ale caror nume figureaza pe listele nationale de alerte, ori care constituie o amenintare la adresa securitatii nationale, ordinii publice sau relatiilor internationale.