Ion Lungu, vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România: Premierul Mihai Tudose ne-a asigurat că modificările la Codul Fiscal, Codul Administrativ și Legea parteneriatului public-privat se vor face doar după consultarea primarilor


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Asociației Municipiilor din România, Ion Lungu, primarul Sucevei, a declarat, marți, că a participat în ultimele zile la mai multe întruniri ale acestei asociații unde s-au discutat priorități legislative pentru sesiunea parlamentară în curs și priorități ale municipalităților cum ar fi modificările fiscale, achizițiile publice sau parteneriatul public-privat.

Lungu a spus că a participat la București, duminică seara, la Comitetul Director al AMR, iar luni la Adunarea generală a aceluiași for în cadrul cărueia s-au stabilit prioritățile legislative pentru sesiunea parlamentară în curs.

„La Adunarea generală a AMR a participat și primul ministru Mihai Tudose, care ne-a asigurat că schimbările majore legislative ,cum ar fi modificări la Codul fiscal, Codul administrativ și Legea parteneriatului public-privat , se vor face numai după consultarea asociațiilor profesionale ale primarilor”, a spus Ion Lungu.

Asociaţia Municipiilor din România a înaintat Guvernului şi Parlamentului o serie de solicitări prin care a semnalat problemele cu care se confruntă administraţia publică locală şi a făcut propuneri concrete pentru rezolvarea acestora. Principalele teme de lucru vizate au fost Legea administraţiei publice locale, taxele datorate Fondului pentru Mediu, autorizarea lucrărilor de construcţii , amenajarea teritoriului şi urbanism, Legea sportului, dar şi modificarea şi completarea Legii nr 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

Președintele executiv al AMR, Ilie Bolojan a atras atenția Guvernului asupra faptului că noile măsuri fiscale ar putea să afecteze grav bugetele administraţiilor locale, implicit investiţiile pe care cu toţii și le doresc în municipiile lor și că scăderea procentului de impozitare, de la 16% la 10% va conduce, per total, la scăderea veniturilor administraţiilor locale cu peste 20 de procente.

O altă problemă discutată în ședință a fost cea a achizițiilor publice care în țările vecine au finalitate în 60 de zile, iar în România se fac și în trei ani din cauza unor blocaje.


Intră acum și în grupul de