Unităţile medico-sociale din Broşteni, Dumbrăveni, Zvoriştea, Vicovu de Sus şi Mălini sunt într-o situaţie grea din cauza finanţării necorespunzătoare


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că cele cinci centre medico-sociale din judeţ se confruntă cu o situaţie grea din cauza insuficienţei fondurilor necesare funcţionării, două dintre aceastea epuizând deja fondurile primite.

Zorescu a spus că cele cinci centre medico-sociale din Broşteni, Dumbrăveni, Zvoriştea, Vicovu de Sus şi Mălini sunt unităţi cu profil social şi medical şi primesc finanţare de la Ministerul Sănătăţii şi Primării, iar finanţarea se face conform unui standard de cost stabilite prin acte normative,  Ministerul Sănătăţii asigurând 11 275 de lei pe an şi pe pat, iar autorităţile locale asigură 29 527 de lei pe an, per pat, fonduri din care fiind achitate cheltuielile pentru utilităţi şi cele salariale pentru personalul TESA şi infirmiere.

„Două dintre unităţile medico-sociale din judeţ, respectiv cele din Broşteni şi Dumbrăveni, la ora actuală au epuizat fondurile primite, în timp ce celelalte unităţi au asigurate fonduri pentru salarii până la sfârşitul anului. Se aşteaptă o modificare a legislaţiei care să crească nivelul standardului de cost pe an şi pe pat, astfel încât unităţile să se încadreze cu cheltuielile în bugetele alocate”, a explicat Zorescu.

Ea a spus că, în medie, un centru are capacitatea de 20-25 de paturi, iar însumate la nivelul judeţului sunt 120 de paturi în cele cinci unităţi medico-sociale, în aceste unităţi fiind internaţi pe perioade mai lungi de timp pacienţi cu patologii cronice.

“Din analiza indicatorilor rezultă că sunt unele unităţi care rulează un număr mai mic de pacienţi şi presupunem că aici predomină cazurile sociale, în schimb în alte unităţi, cum este cea din Dumbrăveni, sunt peste 500 de pacienţi rulaţi pe an, ceea ce arată că aici ponderea serviciilor medicale este mai mare”, a precizat Zorescu.

Medicul sucevean a menţionat că pe site-ul Ministerului Sănătăţii era publicat la un moment dat un proiect care viza creşterea standardului de cost pe an şi pat pentru unităţile medico-sociale la 17 000 de lei.

“Suntem în dificultate, pentru că au crescut salariile personalului medical cu 25 la sută, creştere care nu se reflectă şi în modificarea standardului de cost”, a precizat Zorescu.

Ea a afirmat că o mare parte din banii alocaţi acestor unităţi medico-sociale acoperă cheltuielile salariale, rămânând fonduri insuficiente pentru medicamente şi materiale sanitare.

Directorul executiv al DSP Suceava  a spus că aceste unităţi medico-sociale au transmis instituţiei adrese informând despre situaţia grea cu care se confruntă, iar DSP a informat la rândul său ministerul de resort, dar nu s-a primit nici un răspuns.

„Am sperat în acea modificare a legislaţiei, în creşterea standardului de cost”, a mai spus Zorescu adăugând că trebuie luate măsuri de susţinere a acestor unităţi care sunt o supapă pentru cazurile sociale şi îşi găsesc o rezolvare pe plan local, mai ales că majoritatea pacienţilor sunt persoane cu patologii cronice.

Ea a precizat că în fiecare unitate medico-socială îşi desfăşoară activitatea medicală în baza unui contract de colaborare de prestări servicii, cu excepţia centrului de la Dumbrăveni, care are angajat un medic.

De precizat este că CJ Suceava a alocat, recent, unităţii medico-sociale din Broşteni suma de 150 000 de lei.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de