Rectorul Universității Suceava, către ambasadorul Federației Ruse: Noi astăzi facem și cursuri pentru a ne feri de manipulare. Vizita dumneavoastră la Suceava e mai mult de îmbunătățire a imaginii Federației Ruse în regiune


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof.dr.ing. Valentin Popa, prezent joi la semninarul economic la care a participat și ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, i-a atras atenția acestuia că la acest seminar a fost prea puțină economie și că a fost mai mult politică și că acum se fac chiar și cursuri pentru a identifica manipularea și consideră că ambasadorul a venit la Suceava mai mult pentru îmbunătățirea Federației Ruse în regiune.

„S-a vorbit prea puțin de economie. În discurs au fost mai multe apărări. Vă spun că dacă Federația Rusă nu a greșit cu nimic nu trebuie să se apere de nimic”, a spus rectorul USV.

El consideră că vizita ambasadorului la Suceava seamănă mai mult cu o vizită de îmbunătățire a imaginii Federației Ruse în regiune, ceea ce este îmbucurător și l-a felicitat pentru această inițiativă.

„În universitate suntem obișnuiți să ascultăm toate punctele de vedere și astăzi trebuie să învățăm și chiar să facem cursuri pentru a ne feri de manipulare pentru că suntem conștienți să suntem înconjurați de tehnici de manipulare din toate părțile”, a spus Valentin Popa.

El a mai arătat că un forum economic fără educație nu poate fi posibil și a arătat o experiență proprie trăită la Moscova.

„Foarte de curând am călătorit spre est și am utilizat liniile aeriene ale Federației Ruse. Am luat avionul de la Chișinău și am schimbat avionul în Moscova. La intrarea în graniță, deși eram cu un pașaport român, venind de pe Chișinău agentul de la frontieră nu a conceput sub nicio formă să vorbească decât în rusă deși am încercat să vorbesc în engleză. E un semn pentru cum suntem percepuți noi și basarabenii”, a spus Popa.

El a mai arătat că Federația Rusă nu se mai preocupă de studiul limbii ruse, precizând că, în schimb, la Universitatea Suceava statul chinez finanțează doi lectori și în fiecare an 50-60 de români încearcă să învețe limba chineză.

„În această regiune s-a învățat rusa mulți mulți ani, dar nu mai sunt profesori de rusă. Nici Federația Rusă și  nici ambasada nu au făcut nimic în acest sens.Se gândește să facă ceva în acest sens?”, a întrebat Popa.

În replică, ambasadorul rus a spus că principalul instrument de manipulare în România este elementar, respectiv „urmările unei provocări sunt folosite ca și motive”, exemplificând cu teza că tancurile rusești mai că nu au distrus Tbilisi sau că trupele rusești luptă în Siria, dar sunt vinovate că sunt atentate la metrou la Moscova sau Sankt Petersburg.

„Orice analist va putea spune care este motivul și unde este urmarea”, a spus diplomatul rus.

În ceea ce privește situația personală a rectorului la aeroportul din Moscova unde polițistul de frontieră nu a vorbit decât în rusă, ambasadorul a spus că întotdeauna a existat o problemă privind vorbitul într-o limbă străină în Rusia, dar susține că personalul de la vamă era obligat să aibă un vocabular de bază.

„Cred că a învățat rău la școala sa și îmi cer scuze pentru neplăceri. Din păcate mai sunt astfel de cazuri”, a spus ambasadorul.

În ceea ce privește profesori de limba rusă care să vină să predea la Universitatea Suceava, ambasadorul a spus că așteaptă o solicitare scrisă din partea USV și că va fi soluționată.

El a spus că faptul că la USV sunt doi lectori plătiți de statul chinez, este și pentru că China este a doua putere economică mondială și își permite astfel de cheltuieli.


Intră acum și în grupul de