Scaldatul, principalul factor al aparitiei meningitelor


Intră acum și în grupul de

În aceasta perioada suntem foarte expusi la meningite, de aceea specialistii din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Suceava avertizeaza ca scaldatul poate fi extrem de periculos, fie ca este vorba de locuri special amenajate, respectiv strandurile, sau neautorizate sanitar, cum sunt iazurile, baltile, râurile.

De la începutul verii, în spitalele sucevene au fost înregistrate 12 îmbolnaviri de meningita, alte patru cazuri fiind sub observatie, cifra considerata în parametri normali, boala facându-se simtita îndeosebi în rândul copiilor si al tinerilor, fiind vorba în general de forme usoare si medii, precizeaza seful Compartimentului de Epidemiologie al ASP Suceava dr. Ana Sfaiter.

„La internarea în spital, în urma consultului si a discutiei cu pacientul, medicul completeaza un chestionar, prin care se încearca identificarea expunerii la factorii de risc posibili. Astfel, bolnavul este întrebat daca în ultimele doua saptamâni a avut parte de întreruperi în alimentarea cu apa potabila si daca da, de unde s-a aprovizionat, daca s-a scaldat sau a calatorit în ultimele 10 zile înainte de debutul bolii, daca a venit în contact cu un caz confirmat. Pacientilor li se recolteaza probe care sunt trimise la Institutul National Cantacuzino, în vederea identificarii virusului incriminat”, a mentionat dr. Ana Sfaiter.

 

Seful Compartimentului de Epidemiologie al ASP Suceava a tinut sa sublinieze ca „virusul care da diverse afectiuni, printre care si meningita, se elimina din organism prin materiile fecale si poate ajunge în apele în care se deversearsa mizerii sau care nu sunt suficient curatate, clorinate, el persistând pâna la sase luni în apa.

Ana Sfaiter a mai adaugat ca meningita se poate transmite si prin stranut, tuse sau folosirea acelorasi tacâmuri, fara a fi spalate, virusul stând pâna la trei saptamâni pe obiectele de uz casnic.

Meningita, boala ce apare cu preponderenta în sezonul calduros, se caracterizata printr-o inflamatie a foitelor care învelesc creierul. Cele mai frecvente simptome includ dureri de cap, febra, gât întepenit si dureros, varsaturi, confuzie si nivel scazut de luciditate, convulsii. Afectiunea este foarte periculoasa, motiv pentru care trebuie sa fie tratata prompt, în asa fel încât vindecarea sa fie rapida si fara consecinte.

De regula, severitatea bolii depinde de microorganismul care a cauzat infectia si de vârsta persoanei, precum si de starea generala de sanatate a organismului în momentul infectarii.

Pentru a ne proteja de meningita, seful Compartimentului de Epidemiologie al ASP Suceava recomanda evitarea îmbaierii în bazine insuficient curatate, în ochiuri de apa sau în râuri, a contactului cu persoanele bolnave, a expunerii excesive la soare, în conditiile în care aparitia insolatiei scade rezistenta organismului. Potrivit Anei Sfaiter, preventia mai consta în pastrarea unei igiene riguroase, atât personale, cât si a locuintei, în consumul de apa numai din surse sigure, evitarea spatiilor aglomerate, aerisirea încaperilor.


Intră acum și în grupul de