Atletism : Culisele performantei realizate de Cristina Casandra la Beijing


Intră acum și în grupul de

  -La 24 de ore de la obtinerea locului 5 în finala probei de 3000 m obstacole, Cristina Casandra a vorbit despre finala de duminica si a prezentat planurile sale de viitor. La rândul lui, Silviu Casandra s-a declarat multumit de rezultatul elevei sale si a multumit celor care au ajutat la obtinerea acestui loc cinci. Surpriza însa! Pe lista nu s-a aflat si DSJ Suceava!

-Reamintim faptul ca sportiva legitimata la CSM Suceava, a stabilit un nou record national la 3000 m obstacole (9:16.86), dupa ce în calificari îmbunatati-se cel mai bun timp al probei în care a concurat la Jocurile Olimpice.

Dupa încheierea concursului, Cristina Casandra a mers în Satul Olimpic, în camera ei. Colegii din delegatia României îi lipisera deja pe usa o hârtie pe care era inscriptionat mesajul „Felicitari Cristina”. Imediat au început telefoanele. Din tara si din strainatate. A fost felicitata de Gabriela Szabo, Zsolt Gyongyosi, presedintele Federatie Române de Atletism – Sorin Matei de prieteni si de foarte multi oameni de seama din lumea atletismului românesc.

La o zi dupa finala, Cristina Casandra, sportiva numarul unu a Clubului Sportiv Municipal Suceava, era la Beijing pe terenul antrenament. Pentru ea, Jocurile Olimpice s-au încheiat. Si-a îndeplinit obiectivul pentru aceasta competitie, dar sezonul nu este gata. Urmeaza câteva grand prix-uri în care vrea sa strânga cât mai multe puncte. „Cel mai important va fi Super Grand Prix-ul de la Stuttgart, unde se va reedita finala olimpica a probei de 3000 m obstacole”, marturiseste Cristina.

Despre finala de duminica, atleta suceveana spune ca „a fost o cursa fantastica în care s-a stabilit un nou record mondial. Ma bucur ca si eu am reusit sa dobor recordul national”. Antrenorul Silviu Casandra este de parere ca sotia (sportiva) sa „a atins un vârf de forma la Beijing”.  
 
Mai vrea sa participe la înca doua editii a Jocurilor Olimpice

Cristina si-a facut deja planurile de viitor. Este decisa sa participe la urmatoarele doua editii a Jocurilor Olimpice. Performanta maratonistei Constantina Tomescu a convins-o ca se poate iar locul cinci, si timpul cu care a obtinut aceasta clasare i-au oferit si mai multa încredere. Desi în primavara era decisa ca dupa Olimpiada sa-si întrerupa activitatea sportiva pentru a face un copil, Cristina s-a decis sa amâne acest lucru pâna dupa Campionatele Mondiale si cele Europene.

Iubeste Suceava si sucevenii

În ciuda faptului ca s-a nascut la Zalau, unde este si cetatean de onoare, Cristina Casandra s-a atasat foarte mult de Suceava si de oamenii pe care îi cunoaste. Prin intermediul nostru ea tinut sa le multumeasca tuturor celor care au fost alaturi de ea si le-a transmis salutari. „Vreau sa ramânem la Suceava si dupa ce o sa ne încheiem carierele. Ne dorim sa antrenam copiii sucevenilor si împreuna cu ei sa obtinem rezultate cât mai bune. Iubesc Suceava si sucevenii”, a declarat Cristina Casandra.

Pe 25 octombrie, la Suceava va avea loc Grand Prix-ul „Cristina Casandra”, editia a II-a, prilej cu care sportiva CSM-ului va oferi premii în bani echipament sportiv primilor sase clasati în fiecare proba.  

Mama Cristinei Casandra a urmarit finala în genunchi

Chiar daca nu a reusit sa ajunga la Beijing, desi si-ar fi dorit acest lucru, Ecaterina Iloc, mama Cristinei Casandra, a urmarit cu sufletul gura evolutia fiicei sale. Ecaterina Iloc este din Zalau si spera sa o revada cât mai repede pe Cristina. „Am urmarit cursa, a fost grozava. Am stat singura în fata televizorului, în genunchi si m-am rugat la Sfânta Fecioara. Sunt mândra de Cristina si cred ca merita toate laudele pentru ca a muncit mult de când era copila. N-am reusit sa vorbesc cu ea dar sper sa ne vedem în cel mai scurt timp. Poate voi veni la Suceava la editia a doua a Grand Prix-ului care-i poarta numele. Într-un fel sunt foarte dezamagita pentru ca multa lume crede ca acest loc cinci nu înseamna nimic. Este considerat ca un esec dar nu este asa. Lumea a uitat ca Cristina este dubla recordmena mondiala. La anii ei a reusit un rezultat foarte foarte bun si eu sunt mândra de ea. Chiar ma uitam la televizor si am vazut ca dl Marasescu a vorbit foarte frumos de Cristina si a spus despre ea ca este „o sportiva serioasa si constanta” ne-a declarat Ecaterina Iloc, mama Cristinei Casandra.  

Teodor Bidean, antrenorul care a descoperit-o pe Cristina Casandra crede ca noul record national va fi greu de doborât de o alta sportiva

Desi de la mare distanta, alaturi de Cristina Casandra a fost si primul ei antrenor. Teodor Bidean (CSS Zalau) este omul care descoperit talentul Cristinei Casandra. El îsi aminteste ca sportiva suceveana a muncit enorm de mult înca din perioada junioratului, atunci când a stabilit un record national la 5000 m care nu a mai fost doborât nici pâna acum.

„Am urmarit-o pe Cristina si la finalul cursei chiar am plâns. A facut o cursa tactica foarte buna, si-a dozat excelent efortul. Dupa cum am calculat eu, a trecut prima mie de metri cu timpul de 3:05. Sa dobori recordul national de doua ori este un lucru mare. Sincer mi-au dat lacrimile. A scos cel mai bun rezultat posibil si cred ca pentru atât s-a pregatit. Douasprezece secunde este enorm”, a declarat Teodor Bidean.

Cei doi, s-au vazut ultima oara în luna iunie a acestui an, la Campionatele Nationale. „Am vorbit atunci cu ea si chiar stiu ca avea bursita la un picior dar s-a recuperat si a avut o prestatie excelenta. A fost foarte aproape de medalie, a adus doua puncte olimpice si merita tot respectul. Si dl Marasescu a vorbit frumos despre Cristina pe canalul de televiziune Eurosport. Cred ca toti specialistii sunt de acord ca Cristina a facut o cursa mare. Cred ca ea va putea sa îmbunatateasca acest record national. Vreau sa va mai spun ca ea mai are un record nedoborât de 12 ani, la junioare, în proba de 5.000 metri la Campionatele Mondiale de la Sidney din 1996, când a realizat timpul de 15:41.44. Va fi greu sa-i egaleze cineva performanta”, a declarat Teodor Bidean, primul antrenor al Cristinei la CSS Zalau.  

Silviu Casandra a multumit CSM Suceava, Primariei dar nu si DSJ Suceava!

Performanta Cristinei l-a bucurat enorm pe antrenorul si sotul acesteia, Silviu Casandra, care s-a declarat „foarte multumit de rezultatul obtinut” de atleta suceveana.

Pâna acum, performanta sportivei de la CSM Suceava este a doua ca valoare a atletismului românesc la Jocurile Olimpice de la Beijing, dupa aurul cucerit de maratonista Constantina Tomescu. Luni, Nicoleta Grasu a ratat calificarea între primele opt finaliste la aruncarea discului.

Silviu Casandra a tinut sa multumeasca CSM Suceava pentru sprijinul oferit pe parcursul ultimului ciclu olimpic, Primariei Suceava precum si celor de la Acvatis, firma care a ajutat-o lunar pe Cristina, cu 700 de euro impozabili, din momentul în care a intrat în linie dreapta cu pregatirea pentru Jocurile Olimpice. Nu a multumit însa si DSJ Suceava!!! De ce? „În primii trei ani ai acestui ciclu olimpic a fost greu pentru ca DSJ Suceava nu ne-a sustinut deloc. Nu am avut un sprijin consistent din partea DSJ Suceava. Poate doar în ultimul an s-a mai miscat ceva. În rest nimic! Sunt dezamagit de reactia conducerii acestei institutii. În luna martie am cerut sprijin financiar pentru achizitionarea unor sustinatoare de efort si am fost refuzati. La fel si în urma cu o luna, când am cerut un cantonament de pregatire pentru concursurile care vor fi dupa Jocurile Olimpice. Am fost refuzati categoric”, declara Silviu Casandra.

Multiplul campion national a precizat ca dupa Jocurile Olimpice mai sunt concursuri unde Cristina Casandra poate sa aduca puncte importante dar crede ca „este pacat ca DSJ Suceava se lauda cu rezultatele Cristinei dar nu o sprijina atunci când este nevoie. Este un sef la DSJ Suceava care a fost indiferent la cerintele noastre. Ne-a refuzat de fiecare data”.

Silviu Casandra a dat exemplu pe Doina Melinte, directoarea DSJ Bacau, despre care spune ca a ajutat sportivii bacauani cu medicamentatie iar la finalul fiecarui an îi premiaza cu 70-80 de milioane de lei, în timp ce la Suceava, sportivii sunt premiati cu 5-6 milioane de lei. „Unde cheltuie DSJ Suceava banii? Cu ce ne sprijina ei? Le convine doar atunci când reporteaza rezultatele noastre. Atât! Nu vreau sa intru în polemici cu nimeni si sa diminuez acum performanta Cristinei, pentru ca as da prea mare importanta unor oameni care nu au facut nimic pentru sportul sucevean”, a încheiat Silviu Casandra.

Mihai Androhovici: „Nu exista posibilitatea legala a dublei finantari”

Mihai Androhovici, directorul Directiei pentru Sport a Judetului Suceava este multumit la rândul sau de prestatia Cristinei Casandra, considerând ca sportiva suceveana se afla într-un evident progres. „Era locul sase mondial iar acum a iesit pe locul cinci, o pozitie care aduce puncte olimpice si puncteaza si în clasamentul Agentiei Nationale pentru Sport.

Când vine vorba însa de acuzele lui Silviu Casandra, directorul DSJ Suceava crede ca acestea sunt nefondate. „Într-adevar, în luna martie, dl Casandra a solicitat medicamentatie pentru Cristina, dar ei erau deja prinsi în cadrul programului Comitelui Olimpic Român. Nu exista posibilitatea legala a dublei finantari, adica sa primeasca bani si de la Comitetul Olimpic Român si de la DSJ Suceava. Acesti bani vin tot de la ANS si atunci nu ar fi legala aceasta posibilitate. În plus, în acest an, bugetul DSJ Suceava a fost redus cu 180 000 de lei lei. În urma cu o luna de zile, dl Casandra a venit si a solicitat bani pentru un cantonament de pregatire dar si el si Cristina sunt legitimati la CSM Suceava, club care trebuie sa preia sarcinile de pregatire sportiva dupa finalizarea Olimpiadei. În orice caz, noi îi vom sustine în continuare pe acesti doi sportivi pentru ca aduc rezultate valoroase, dar în limita bugetului de care dispunem”, a precizat Mihai Androhovici.
 


Intră acum și în grupul de