„Femeia intre trecut si viitor”, proiect romano-italian de sprijinire a mestesugului traditional


Intră acum și în grupul de

În cadrul proiectului româno-italian „Femeia între trecut si viitor”, femeile din  judetul Suceava care încondeiaza oua, realizeaza tesaturi si brodeaza, vor fi îndrumate si sprijinite sa continue mestesugul traditional si sa-si vânda produsele în cadru autorizat, în tara si strainatate. Proiectul este desfasurat de Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava, prin recent constituita asociatie “Bucovina traditionala” si Comunitatea Montana Valle Roveta, în cadrul parteneriatului dintre Consiliul Judetean Suceava si Regiunea Abruzzo, Italia. “Noi încercam sa-i sprijinim sa nu renunte la tehnica, materialele si motivele traditionale. Noi îi ajutam  si ei vor lucra stiind ca au o piata de desfacere. Încet, încet, în atelierele de la Muzeul Satului Bucovinean femeile vor fi tentate sa învete mestesugul si sa-l continue”, a declarat directorul CMB, Emil Ursu, în cadrul conferintei de presa de prezentare a proiectului.  

Presedintele asociatiei “Bucovina Traditionala”, Violeta Marianciuc, sefa Sectiei Etnografie de la Complexul Muzeal Bucovina, a precizat ca în prima parte a proiectului, la Muzeul Satului Bucovinean au fost amenajate ateliere lucrative pentru tesut, brodat si încondeiat oua, unde membrele asociatiei mentionate lucreaza si în week-end, facând demonstratii în fata turistilor vizitatori.  În continuarea proiectului, în luna septembrie, 30 din cele 74 de femei înscrise în asociatia mentionata vor urma cursuri de antreprenoriat, finantarea partii italiene pentru amenajarea atelierelor este de 18.000 euro, iar pentru cursuri este de 5.500 euro.  “Cursurile se adreseaza femeilor care lucreaza, tes, încondeiaza oua sau brodeaza, dar nu au piata de desfacere si orientare pentru produsele traditionale. Scopul asociatiei noastre este sa garanteze calitatea produselor, care sa fie  reprezentative pentru Bucovina. Aceste proiect nu se va opri aici, asociatia îsi propune un plan de marketing prin care sa se dezvolte activitatea acestor femei, sa le ajute sa-si vânda produsele prin standurile muzeului. De asemenea, asociatia îsi propune sa încheie un parteneriat cu agentii si asociatii de turism din Bucovina, pentru distribuirea acestor produse în judet si în tara. Aceste produse vor avea marca Asociatiei Bucovina Traditionala”, a precizat doamna Violeta Marianciuc.  

În cadrul aceleiasi conferinte, Marcello Di Cesare – presedintele Comunitatii Montana Valle Roveta, a precizat ca “Regiunea Abruzzo finanteaza si un alt proiect, care va începe peste o luna si care va consolida activitatea actuala. Se va constitui un centru în care se vor aduna produsele, printr-o colaborare cu manastirile din zona, pentru comercializarea produselor de artizanat. În concluzie, partea italiana se angajeaza ca o parte a produselor sa fie comercializate în Italia. Avem un contract cu o asociatie care va comercializa produsele în centrul Italiei. Am elaborat si un plan de marketing pe care l-am înaintat asociatiei, care prevede cum se pot comercializa produsele traditionale în Italia. În afara de marca de calitate a asociatiei, aceste produse vor avea o marca etica, de caracter international, care respecta normativele ONU. Consider ca e un proiect important pentru dezvoltarea teritoriala si e rezultatul celor 4 ani de munca”. 


Intră acum și în grupul de