Jandarmeria Rurala, la ceas aniversar


Intră acum și în grupul de

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Suceava, luni a avut loc un simpozion dedicat Zilei Jandarmeriei Rurale. În cadrul manifestarii au fost prezentate expuneri privind trecutul si rolul structurilor rurale de jandarmi, iar preotul unitatii a oficiat un Te-Deum în memoria jandarmilor cazuti la datorie.

„Ziua de 1 septembrie are pentru jandarmi o dubla semnificatie, fiind moment de recunostinta si de aduceri aminte. Este ziua în care, în urma cu 115 ani, a fost înfiintata Jandarmeria rurala, dar este si ziua în care fostul comandant al Armei, generalul Bunoaica Ion, a trecut în nefiinta.  Daca la 3 aprilie 1850 domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat actul care a pus bazele legale de organizare si functionare a Jandarmeriei Române, institutia noastra s-a extins, în timp dobândind noi atributii datorita nevoii de ordine si credibilitatii pe care a capatat-o în rândul populatiei. Deoarece structurile specializate existente în anul 1893 nu faceau fata situatiei complexe de pe teren, guvernul conservator condus de Lascar Catargiu prezinta Parlamentului Proiectul Legii asupra Gendarmeriei Rurale. Publicata în Monitorul Oficial din 1 septembrie 1893, în art. 1 legea statuta: „Se instituie pentru toata întinderea regatului un corp de Gendarmerie rurala menit a veghea în comunele rurale la siguranta publica, la mentinerea ordinii si la executarea legilor. Îndeosebi, Gendarmeria este însarcinata cu paza cailor de comunicatie. O supraveghere neîntrerupta si o actiune preventiva constituie esenta serviciului sau”, a precizat purtatorul de cuvânt al IJJ Suceava, capitan Bogdan Cornaci.

 

Acesta a mai spus ca, având în vedere ca luni s-au împlinit 13 ani de la trecerea în nefiinta a generalului de divizie (p.m.) Ion Bunoaica, fost comandant al Trupelor de Jandarmi (1990-1995), a fost tinut un moment de reculegere în memoria acestuia. Primul comandant al Jandarmeriei Române, dupa reînfiintarea acesteia în anul 1990, a avut un rol deosebit de important în reafirmarea Armei ca o institutie stabila, autoritara si eficienta pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta publica. În anul 1995, elicopterul care transporta la Bucuresti o delegatie formata din general-maior Ion Eugen Sandu – secretar de stat în Ministerul de Interne, general-maior Ion Bunoaica – comandantul Trupelor de Jandarmi si colonel Alexe Mihai – sef de sectie în Comandamentul Trupelor de Jandarmi, s-a prabusit în zona localitatii Mogosesti din judetul Iasi. În urma accidentului, nici pasagerii si nici cei trei membri ai echipajului nu au supravietuit. 


Intră acum și în grupul de