Un bărbat din Verești reținut pentru spălare de bani și evaziune fiscală. La percheziții, în casa lui au fost găsiți peste 400.000 de lei


Intră acum și în grupul de

Un bărbat din Verești, Brăduț Stănescu, a fost reținut miercuri seara de procurorii suceveni pentru evaziune fiscală și spălare de bani, iar la percheziția domiciliară, au fost găsiți peste 400.000 de lei și cantități mari de tablă.

 

Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, o echipă complexă formată din lucrători de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, fac cercetări într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în formă continuată.

În această cauză penală, în cursul zilei de miercuri, a fost efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa suspectului Brăduț Stănescu, din comuna Vereşti.

Percheziția a fost efectuată de lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, precum şi cu sprijinul Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.

În acest dosar, Brăduț Stănescu este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit anchetei, în perioada 2015 – 2017, în calitate de persoană fizică neautorizată, Brăduț Stănescu a achiziţionat, în baza a 73 de facturi fiscale, atât personal, cât şi prin intermediul unor membri de familie sau persoane apropiate, cantităţi mari de tablă de la societăţi comerciale din municipiul Galaţi, pe care a comercializat-o ulterior, uneori după prelucrare, fără a emite documente legale şi fără a înregistra şi declara veniturile realizate, în cuantum total de 2.284.792 lei, cauzând un prejudiciu total bugetului general consolidat al statului în sumă de 128.847 lei (TVA – 70.089 lei, impozit pe venit – 40.263 lei, contribuţii de asigurări sociale – 3.849 lei, contribuţii de asigurări sociale de sănătate – 14.646 lei) (infracţiunea de evaziune fiscală).

Procurorii susțin că în aceeaşi perioadă, Brăduț Stănescu a ascuns şi disimulat adevărata provenienţă a sumei de 128.847 lei, provenită din infracţiunea de evaziune fiscală, respectiv într-o primă etapă Stănescu a ascuns sumele de bani obţinute din infracţiunea de evaziune fiscală prin reintroducerea acestora în circuitul economic, prin achiziţii de tablă efectuate în mod succesiv, activitate continuată şi apoi urmată de disimularea adevăratei naturi a provenienţei bunurilor, cunoscând că acestea provin din infracţiuni, respectiv prin efectuarea de investiţii (achiziţionarea a două autoutilitare, construirea de noi anexe, îmbunătăţiri aduse imobilului în care locuieşte – pavarea întregii curţi, construirea de porţi (infracţiunea de spălare de bani).

 

Cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare, a fost identificată şi ridicată o sumă considerabilă de bani, peste 400.000 de lei, şi au fost identificate şi ridicate cantităţi mari de materiale, respectiv tablă, accesorii pentru acoperişuri din tablă.

Brăduț Stănescu a fost reținut pentru 24 de ore, iar procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, acesta dobândind calitatea de inculpat.

 


Intră acum și în grupul de