Emil Ursu: Expoziția ”Ștefan cel Mare, din istorie în veșnicie” dă un semnal foarte clar că Basarabia este o provincie românească. Ștefan cel Mare trebuie să ne unească și nu să ne dezbine


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că expoziția itinerantă „Ștefan cel Mare, din istorie în veșnicie” care va ajunge la 1 Decembrie în Sala Unirii din Alba Iulia, este un semnal foarte clar că Basarabia este o provincie românească, are o istorie medievală, iar la 1918 s-a unit cu România.

Ursu a spus în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute că în anul 2018, Muzeul Bucovinei va fi una dintre instituțiile angrenate în proiectele majore ale Consiliului Județean Suceava.

„Vorbesc de Programul Ștefanian care a debutat în 2017 și, cel puțin acum, s-a bucurat de succes nesperat la o primă ediție când nu ai așteptările cele mai mari”, a spus Ursu.

El a menționat că anul viitor Soroca va semna parteneriate de colaborare atât cu Primăria Suceava cât și cu CJ Suceava și că speră să urmeze și parteneriate cu Orhei.

„Programul Ștefanian, în afară de promovarea turistică reciprocă își propune să pună în valoare patrimoniul rămas din perioada voievodului Ștefan cel Mare”, a spus directorul Muzeului Bucovinei.

El a arătat că la Soroca cetatea a fost restaurată în urma unui proiect realizat împreună cu Primăria Suceava și că autoritățile din Soroc vor să treacă în etapa următoare și să organizeze o expoziție permanentă a cetății, dar că le lipsesc banii.

În ceea ce privește Orhei, Ursu a spus că lucrurile sunt foarte interesante.

„Acolo vorbim de ceea ce pe la 1366 a fost capitala Hanatului Hoardei de Aur. Un sit absolut impresionant cu un peisaj natural și etnografic special în Europa”, a spus Ursu care a menționat că și acest sit are nevoie de finanțare, fie prin proiecte comune, europene, naționale, sau mai sigur, județene.

În ceea ce privește expoziția „Ștefan cel Mare, din istorie în veșnicie”, Emil Ursu a anunțat că aceasta va pleaca din 15 februarie de la Suceava la Iași unde va fi deschisă în martie și prima parte a lunii aprilie, urmând ca în 23 aprilie să fie deschisă la Muzeul Național de Istorie din București.

„Lucrul foarte important, la 1 decembrie 2018 va fi deschisă în Sala Unirii din Alba Iulia”, a spus Ursu care a menționat că atunci va avea o vizibilitate mare întrucât vor fi prezenți șefi de state, de guverne, personal diplomatic.

Directorul Muzeului Bucovine a explicat că prezentarea acestei expoziții de 1 Decembrie este cel mai important lucru ce poate fi făcut din punct de vedere expozițional privind pe Ștefan cel Mare.

„Trebuie dat un semnal foarte clar față de ceea ce înseamnă Moldova medievală și cum stau lucrurile la 100 de ani. Moldova lui Ștefan cel Mare a fost o realitate pe care au divizat-o rușii, iar ceea ce este astăzi, eu nu contest juridic Republica Moldova, dar nici nu se poate spune că ar trebui Moldova românească să se unească cu Moldova și să dea Moldova mare un stat de sine stătător, eventual sub ruși. Nu sunt de acord”, a spus Ursu.

El a adăugat că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, dorește ca anul 2018 să fie anul Ștefan cel Mare.

„Noi încercăm să spunem foarte clar că Basarabia este o provincie românească, are o istorie medievală, iar la 1918 s-a unit cu România. Este un mesaj de unitate. Ștefan cel Mare trebuie să ne unească și nu să ne dezbine”, a spus Emil Ursu.


Intră acum și în grupul de