Testul Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin, va fi inlocuit cu altul mai modern


Intră acum și în grupul de

Initiativa Ministerului Sanatatii Publice de a implementa, în toamna acestui an, primul program organizat de screening pentru cancerul de col uterin îi bucura pe medicii suceveni. Doctorii din judetul Suceava sunt multumiti de aceasta strategie de preventie care în opinia lor va scadea considerabil numarul femeilor afectate de aceasta maladie.

Dr. Irina Badrajan, secretarul Asociatiei Medicilor de Familie Suceava, a declarat vineri ca programul national de evaluare a starii de sanatate va fi urmat de alte proiecte de acest gen, care vizeaza depistarea riscului de îmbolnavire pentru o anumita afectiune, iar unul dintre acestea va fi demarat în toamna.

„Din octombrie, vom începe cu depistarea riscului de îmbolnavire prin cancer uterin, mai ales ca în ultima vreme se vorbeste foarte mult si de vaccinarea împotriva virusului Papiloma, care este implicat în geneza acestui cancer”, a spus Irina Badrajan. Aceasta a spus ca testul Papanicolau, va fi înlocuit cu altul, mai modern, Bethesda.

Dr. Irina Badrajan a explicat ca femeilor li se vor recolta frotiuri citovaginale, care se vor analiza dupa o metoda mult mai buna decât cunoscuta Babes Papa Nicolau, numita Bethesda. Noul test are calitatea de a depista mai sigur anumite leziuni, o anumita celularitate, aspecte care denota predispozitie spre cancerul de col uterin.

„Medicii de familie vor fi esalonul care va recolta frotiul citovaginal, lucru care presupune o dotare minima, respectiv recoltoare, valve, masa ginecologica, lame, fixatoare, fise speciale. Noi mai avem o experienta în acest sens, în 2006, care a fost extraordinar de buna. Atunci m-am numarat printre medicii cooptati într-un program de depistare a cancerului de col uterin, care s-a desfasurat în perioada septembrie – decembrie. La vremea respectiva n-am reusit sa examinam decât foarte putine femei din judet, întrucât timpul a fost foarte scurt. La momentul respectiv, printre pacientele mele se numarau 870 de femei cu vârste între 18 si 65 de ani. Dintre cele 200 examinate, doua au fost operate ulterior si multe altele, cu diferite afectiuni care ar fi putut sa predispuna la cancer de col uterin, au fost rezolvate din punct de vedere ginecologic”, a mentionat medicul Badrajan. În opinia acestuia noul program va reduce foarte mult procentul de cancer de col uterin în rândul sucevencelor, care în momentul de fata sunt descoperite cu aceasta afectiune într-un stadiu în care nu se mai poate face mare lucru.  

Pe baza rezultatelor intermediare ale programului national de evaluare a starii de sanatate Ministerul Sanatatii Publice a anuntat ca are câteva strategii de viitor. Eugen Nicolaescu a aratat ca cetatenii vor fi evaluati periodic, tinându-se cont de riscurile de boala descoperite prin respectivul program, în decursul  a cinci ani, astfel încât politica de preventie în sanatate sa aiba consecventa si sa produca efecte.

“Screening-urile pentru diverse tipuri de cancer – colono-rectal, genito-mamar -fac deja preocuparea MSP”, a spus Eugen Nicolaescu, explicând ca din  toamna acestui an va începe implementarea primului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin care, potrivit estimarilor, va asigura o scadere cu 80% a mortalitatii prin aceasta afectiune în urmatorii 5 – 6 ani.

Potrivit demnitarului, femeile din grupa de vârsta tinta, 25 – 64 ani, vor primi, esalonat, invitatia de participare la program, urmând ca în interval de trei ani sa fie invitate la program toate femeile din aceasta grupa de vârsta.

Trebuie spus ca pentru acest an, fondurile sunt deja alocate. 


Intră acum și în grupul de