Primaria Suceava nu renunta la cinematograful „Modern”


Intră acum și în grupul de

În urma întâlnirii pe care a avut-o cu un reprezentant al RADEF RomâniaFilm privind modul de preluare a cinematografului „Modern”, dupa ce instanta a anulat Hotarârea de Guvern de transfer a unui numar de 18 cinematografe din tara administratiilor locale, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus ca municipalitatea nu intentioneaza sa predea cinematograful, dupa ce a facut investitii importante în ceea ce priveste modernizarea cladirii si a platit si salariile angajatilor.
Ion Lungu a declarat într-o conferinta de presa ca a propus reprezentantului RADEF un parteneriat de colaborare. „Voi propune în Consiliul Local sa aprobam un parteneriat de colaborare cu RADEF”, a spus Ion Lungu. Acesta a mentionat ca, daca situatia cinematografului nu va fi reglementata pe cale amiabila, exista posibilitatea sa actioneze în instanta Guvernul.

Potrivit presedintelui Sindicatului Liber RomâniaFilm, Maria Bikfalvi, cele 18 cinematografe transferate, la sfârsitul lui 2006, prin hotarâri de Guvern, din reteaua RADEF RomâniaFilm în administrarea autoritatilor locale, pentru a le transforma în sedii de institutii de cultura, trebuie sa revina în patrimoniul regiei, printr-o decizie din 20 iunie, „irevocabila”, a Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Aceste cinematografe sunt: „Patria” din Brasov, „Republica” din Cluj-Napoca, „Modern” din Suceava, „Capitol” din Timisoara, „Transilvania” din Oradea, „Tineretului” din Caransebes, „Victoria” din Calarasi, „Chioarul” din Somcuta Mare, „Arta” din Cristuru Secuiesc, „Progresul” din Dragasani, „Pescarus” din Braila, „Lumina” din Gura Humorului, „Zarand” din Brad, „Victoria” din Covasna, „Transilvania” din Miercurea Ciuc, „Alutus” din Slatina, „Flacara” din Râmnicu-Vâlcea si complexul cinematografic „Libertatea” din Oradea.

Prin decizia Înaltei Curti s-a anulat atât Hotarârea Guvernului nr. 1792 din 20 decembrie 2006, privind transmiterea unor imobile din domeniul privat al statului si administrarea RADEF în domeniul public al unor orase, municipii si/sau judete si în administrarea consiliilor locale, precum si Hotarârea Guvernului nr. 1874 din 21 decembrie 2006, referitoare la strategia privind privatizarea salilor si gradinilor de cinema din administrarea RADEF, initiata de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). Sentinta a venit dupa ce „Cartel Alfa” a facut recurs la decizia Curtii de Apel, din 3 octombrie 2007, care a respins actiunea ca fiind „neîntemeiata”.


Intră acum și în grupul de