Gheorghe Flutur va participa, la Palatul Cotroceni, la o discuție cu președintele Klaus Iohannis privind Programul Centenar


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, va participa, joi, alături de coordonatorul județean al Programului Centenar, Emil Ursu și directorul Institutului „Bucovina” din Rădăuți, Marian Olaru, la Palatul Cotroceni, la o discuție cu președintele Klaus Iohannis privind Programul Centenar.

Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni reprezentanți ai administrației la discuții privind Programul Centenar, au declarat surse politice.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a confirmat, luni, pentru News Bucovina, că la invitația președintelui Klaus Iohannis va participa la Palatul Cotroceni, la o discuție privind Programul Centenar.

El a spus că va prezenta cele zece puncte importante din programul pregătit de Consiliul Județean Suceava în parteneriat cu Primăria Suceava  pentru aniversarea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și de la unirea Bucovinei cu Țara.

„Dorim să fim prezenți, activi și să marcăm anul 2018 ca an important și pentru noi, Bucovina, care a avut un rol aparte în procesul Marii Uniri”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a arătat că primul punct în program „Bucovina Unește” va fi în 27 martie, când vor fi organizate evenimente simultane la Suceava, Chișinău și Alba Iulia, cele trei provincii care s-au unit cu Țara.
El va prezenta și proiectul privind istoria presei în Bucovina, dar și cel prin care vor fi prezentate poveștile de succes ale bucovinenilor din diaspora sau premierea elitelor, ori programul de promovare a bunei conviețuri cu minoritățile din Bucovina și aportul adus de acestea dezvoltării regiunii în cadrul proiectului „Bucovina-Mica Europă”.

Flutur a mai menționat că pentru artizanul unirii Bucovinei cu Țara, Iancu Flondor, vor fi realizate două statui, una care va fi amplasată în zona centrală a municipiului Suceava, iar o alta pe aleea unioniștilor din Alba Iulia.

Tot în anul centenar se vor derula, în zona Cernăuți, acțiuni de refacerea unor morminte  ale unor personalități care au avut un rol important în unire.

Mai mult, vor fi organizate evenimente care să marcheze împlinirea a 100 de ani de la înființarea Adunării Constituante la Cernăuți, în 27 octombrie cât și a intrării Armatei Române în mai multe localități din zonă.

Totodată, pe parcursul anului se vor realiza manifestări itinerante în județ pentru a se discuta despre zestrea pe care Bucovina a adus-o la unire, iar în 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, acestea vor fi prezentate într-o expoziție, iar în aceeași zi va fi organizată și Ședința Solemnă a Consiliului Județean Suceava cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu Țara, urmând ca la 1 Decembrie să fie sărbătorită Marea Unire, iar o delegație din Suceava să participe la manifestările din Alba Iulia, unde, tot la 1 Decembrie va fi vernisată expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”.

Gheorghe Flutur a mai spus că la această întâlnire va participa și coordonatorul județean al Programului Centenar, Emil Ursu, director al Muzeului Bucovinei și directorul Institutului „Bucovina” din Rădăuți,filială a Academiei Române, Marian Olaru.


Intră acum și în grupul de