Colegiul „Petru Rares”- “Liceu inclus in Programul de bacalaureat cu mentiune bilingv francofona”


Intră acum și în grupul de

Colegiul National “Petru Rares” va reprezenta România la Conferinta internationala a directorilor de licee din tarile Uniunii Europene de la Amiens, Franta,  unde se va discuta despre predarea limbii franceze si învatamântul bilingv în  franceza.  Întrunirea va fi un schimb de experienta la care vor participa  27 de directori din tot atâtea licee europene, si se va desfasura în perioada 20-25 octombrie, mesagerul colegiului sucevean fiind directoarea adjuncta Anca Greculeac. Acest program reprezinta înca o reusita a acestui colegiu pe linia învatamântului bilingv francofon, având în vedere ca sunt 16 ani de când s-a înfiintat prima clasa de bilingv-franceza si 5 de când a fost implementat Proiectul „De la învatamântul bilingv catre filiera francofona”.

În acest context a fost dezvelita luni, o placa cu  înscrisul “Liceu inclus în Programul de bacalaureat cu mentiune bilingv francofona”, având însemnele celor doua institutii partenere în Proiectul învatamânt bilingv francofon  – Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Ambassade de France en Roumanie.

Evenimentul de luni, de la “Petru Rares”, a fost si un prilej de rememorare a activitatii colegiului în domeniul învatamântului bilingv francofon, mai ales ca din 2003, când a început proiectul, s-a numarat printre cele 10 licee pilot din tara. Potrivit prof. Greculeac, proiectul a depasit anul acesta faza de “pilot”, devenind disciplina obligatorie la clasele bilingve, anul acesta colegiul având în premiera 25 de absolventi cu diploma de bacalaureat cu mentiunea “bilingv francofon”.

Precizam ca în  anul 1995, colegiul a avut prima serie de elevi care au sustinut examenul de atestat în franceza. Pâna acum, 500 de elevi de la acest colegiu au dat examenul,  prin care se acorda certificatul DELF, cei atestati având  sansa sa urmeze studii la universitati din Franta sau din alte tari francofone. Numai anul trecut au participat la program 42 de elevi de la “Petru Rares”, 40 obtinând diploma DELF. Învatamântul bilingv-franceza se desfasoara pe specializarile matematica-informatica si filologie, colegiul având si clase bilingve de engleza, germana si spaniola.

Programul de dezvoltare a învatamântului bilingv în România a fost initiat în 1990, culminând cu semnarea în septembrie 2006, cu prilejul celui de-al XI-lea Sommet al francofoniei de la Bucuresti, a unui acord inter-guvernamental franco-român, axat în doua directii, si anume formarea profesorilor din 30 de licee din România si organizarea unui bacalaureat francofon în aceleasi 30 de licee.


Intră acum și în grupul de