“Schindler-ul roman” Traian Popovici, celebrat la 116 ani de la nastere


Intră acum și în grupul de

Supranumit si “Schindler-ul român” dupa ce a salvat circa 20.000 de evrei de la deportare, doctorul Traian Popovici va fi celebrat pe data de 17 octombrie, când se împlinesc 116 ani de la nastere, manifestarea urmând a avea loc la Hotelul “Zimbru” din Câmpulung Moldovenesc, actiuni asemanatoare urmând a avea loc a doua zi si la Cernauti, unde a fost primar aproape 2 ani.  Traian Popovici va fi comemorat si la  Fundu Moldovei, unde este înmormântat, prin depuneri de coroane la mormântul sau.  

Manifestarea de vineri va începe la ora 9 cu simpozionul pe  tema “Holocaustul si «Dreptii între popoare». Evocare Traian Popovici”. Simpozionul se va desfasura pe doua module, primul cu tema  “Marturii ale supravietuitorilor”, iar al doilea fiind o sesiune stiintifica.

În aceeasi zi, de la ora 15, invitatii la eveniment se vor deplasa la Fundu Moldovei, unde  va avea loc comemorarea sub genericul “Traian Popovici – un drept între popoare”. Tot aici va fi dezvelit bustul amplasat lânga scoala, iar apoi va fi vizitata sala de muzeu care-i poarta numele, prilej cu care Scoala Colacu va primi numele „Traian Popovici”.  

Pe 18 octombrie se va organiza o excursie la Cernauti, având ca obiectiv vizitarea locurilor care au marcat personalitatea lui Traian Popovici, si anume Universitatea, amplasamentul fostului ghetou, cimitirul evreiesc. Acolo vor avea loc si întâlniri cu reprezentanti ai organizatiilor românesti si evreiesti din zona.  

Traian Popovici s-a nascut la data de 17 octombrie 1892 în satul Rusii Manastioarei, pe atunci în Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria, astazi localitate în judetul Suceava. A studiat la Gimnaziul superior din orasul Suceava, apoi s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Cernauti, pe care a absolvit-o abia la sfârsitul primului razboi mondial. În perioada interbelica a lucrat ca avocat în municipiul Cernauti. Dupa ocuparea Bucovinei de Nord, în iunie 1940, dr. Popovici s-a refugiat în orasul Bucuresti, unde si-a continuat îndeletnicirea de avocat.

La data de 1 august 1941, a fost  numit  în functia de primar al municipiului Cernauti. La putina vreme este anuntat cu privire la ordinul de evacuare a evreilor si crearea unui ghetou evreiesc în Cernauti,  actiune care urma sa fie realizata sub conducerea Primariei. Traian Popovici a  refuzat sa accepte ca acea parte a populatiei orasului sa fie închisa între garduri cu sârma ghimpata, în conditii inumane, subliniind faptul ca populatia româneasca nu trebuie sa sustina politica si masurile antisemite adoptate în Germania nazista. Dupa lungi dezbateri, guvernatorul regiunii i-a acceptat punctul de vedere, fiind numit din acest motiv “jidovitul”. Traian Popovici s-a împotrivit si la deportarea evreilor din Cernauti în Transnistria, tot în 1941, reusind sa-i fie acceptata o lista cu circa 20.000 de evrei, care au fost salvati de la deportare.

Dr. Traian Popovici a murit la data de 4 iunie 1946 în satul Colacu din comuna Fundu Moldovei, fiind înmormântat în curtea bisericii din sat.

Manifestarile dedicate lui Traian Popovici sunt organizate de Asociatia pentru Educatie, Democratie si Toleranta “Traian Popovici”, Asociatia evreilor români, victime ale Holocaustului, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România, Primaria Fundu Moldovei, Asociatia Culturala de Prietenie România-Israel, având ca  parteneri Ministerul Culturii si Cultelor, ISJ Suceava, CCD Suceava, Federatia Comunitatilor Evreiesti din România, CJ Suceava, Consulatul Român din Cernauti, Asociatia “Plai românesc” Iasi-Cernauti-Chisinau. 


Intră acum și în grupul de