Intreg arsenal de munitie neexplodata, din primul razboi mondial, la Iedu


Intră acum și în grupul de

Pentru a doua oara de la începutul acestei luni, Echipa Pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava, condusa de maistrul militar Pentilescu Iulian, a intervenit vineri, la ora 12:15, cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui întreg arsenal de munitie neexplodata, din primul razboi mondial, asanate din gospodaria sotilor Maria si Laurentiu G., din localitatea Iedu, comuna Cârlibaba.

Prima interventia a avut loc pe data de 1 octombrie, când proprietarii, în urma unor lucrari de excavatie, au apelat la specialistii pirotehnici din cadrul I.S.U. Suceava. Acestia, în urma cercetarii cu aparate de detectare a zonei, au identificat si ridicat u­n numar de 46 de elemente de munitie, foarte periculoase, din primul razboi mondial. La acel moment, proprietarii au fost instruiti cum sa procedeze pe viitor în astfel de situatii.  

Ulterior, vineri, la prânz, în urma executarii unor lucrari, în alta zona a proprietatii, au observat doua elemente de munitie. Au cerut imediat ajutor politiei locale si acestia au anuntat I.S.U. Suceava, care a trimis de urgenta echipa pirotehnica. Potrivit ISU Suceava, în urma examinarii profesioniste si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat 30 de bombe aviatie cal. 5 Kg, 93 grenade de mâna defensive, 20 grenade de mâna ofensive, 10 corpuri explozibile si 61 cartuse infanterie cal. 7,62 mm. Toata munitia provine din primul razboi mondial, iar pozitionarea si numarul lor confirma parerea specialistilor ca exista posibilitatea ca în acea zona sa fi existat un locas de tragere.

„În urma cercetarii si detectarii amanuntite a zonei cu aparatura din dotare s-a constatat ca zona respectiva nu prezinta un pericol iminent, fiindu-le pus în vedere proprietarilor ca, în eventualitatea executarii altor lucrari, de orice natura, pe teritoriul proprietatii, sa sesizeze mai întâi lucratorii postului de politie local sau I.S.U. Suceava, prin numarul unic de urgenta 112, în vederea acordarii de asistenta tehnica de specialitate pe timpul lucrarilor. Instruirea s-a facut pe baza de semnatura”, a precizat plutonierul major, Alin Galeata, subofiter informare, relatii publice în cadrul ISU Suceava.

Acesta a precizat ca operatiunea a fost deosebit de complexa si riscanta, în tot acest timp existând pericolul ca la cel mai mic soc sau manevrare gresita, bombele de aviatie sa explodeze si din aceasta cauza echipa pirotehnica a I.S.U. Suceava a solicitat asigurarea antemergatorului – un echipaj de la serviciul circulatiei rutiere care sa asigure eliberarea drumului pentru transportul în conditii de maxima siguranta.

Munitia a fost transportata cu doua autospeciale, în conditii optime, fiind depozitata provizoriu pâna la distrugerea controlata într-un poligon autorizat.

Misiunea de asanare a fost complexa si deosebit de riscanta din cauza numarului extrem de mare de munitie si s-a încheiat dupa 13 ore.  

La un  scurt interval, echipa pirotehnica a intervenit într-o alta misiune de asanare, în localitatea Izvoarele Sucevei. Acolo, câtiva copii, jucându-se pe malul râului Suceava, au descoperit o grenada de mâna defensiva în perfecta stare de functionare, ce putea în orice moment sa le puna viata în pericol. Au anuntat imediat politia si acestia au chemat echipa pirotehnica a I.S.U. Suceava.

Potrivit subofiterului Galeata, ambele misiuni s-au încheiat cu succes, iar în urma lor nu s-au pus în pericol vieti omenesti si nici nu s-au înregistrat pagube materiale. 


Intră acum și în grupul de