DSP Suceava: 32 de pacienţi din judeţ beneficiază de tratament prin Programul naţional de boli rare


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat că, potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, la sfârşitul lunii februarie a acestui an, beneficiau de tratament 32 de pacienţi suceveni prin Programul naţional de boli rare.

Ea a spus că din totalul  pacienţilor cu boli rare, unul este diagnosticat cu boala Fabry, un pacient adult suferă de mucoviscidoză, altul de distrofie musculară Duchenne, cinci copii sunt diagnosticaţi cu mucoviscidoză, cinci pacienţi au fibroză pulmonară idiopatică, şase pacienţi suferă de angioedem ereditar, iar cei mai mulţi, 13, de scleroză laterală amiotrofică.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, economist Anda Sălăgean, a declarat că pentru tratamentul celor 32 de pacienţi cu boli rare s-au alocat în luna februarie  320 787 de lei.

Sălăgean a explicat că  repartizarea sumelor se realizează pentru fiecare bolnav în funcţie de doza necesară recomandată individual de către medicul curant.

Ea a spus că bugetul lunar alocat de CAS Suceava pentru tratamentul bolilor rare este fluctuant, întrucât depinde atât de numărul de pacienţi diagnosticaţi cu boli rare în judeţ, cât şi de tratamentul prescris fiecărui pacient.

 

De precizat este că  Ministerul Sănătății a modificat anul trecut protocoalele medicale astfel încât pacienții să beneficieze de acces mai facil la serviciile de asistență medicală.

 

Conform Ministerului Sănătăţii, în cursul anului 2017, au fost introduse pe listele de medicamente compensate și gratuite un număr de 13 molecule noi inovative pentru tratarea pacienților cu boli rare în vederea creșterii accesului la tratament.

 

Totodată, Ministerul Sănătății a avizat la nivel naţional 12 centre de expertiză în boli rare, din care două centre la București, trei centre în Cluj- Napoca, două centre în Timișoara  şi câte un centru în Craiova, Zalău, Iași, Oradea și Mureș.

Potrivit MS, centrele de expertiză în boli rare colaborează cu rețele europene în boli rare și acordă servicii integrate pentru pacienții cu boli rare.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de