Comunicat de presa


Intră acum și în grupul de

Învatamântul agricol, în contextul reformei educationale !!

             Programul pe agricultura al Partidului Democrat Liberal, lansat recent la Suceava de catre liderii acestui partid, a stârnit interes în rândul tuturor celor care, într-o forma sau alta, sunt legati de unul din cele mai importante domenii ale vietii economice.

 Ca unul care am slujit învatamântul agricol timp de 40 de ani, nu pot sa nu-mi exprim interesul pentru toti cei care au învatat, învata sau vor învata într-o institutie ce are darul de a pregati forta de munca pentru o meserie veche de când lumea. O meserie veche spuneam si totusi mereu noua prin evolutia rapida, a economiei în general, a agriculturii în mod special.

Din experienta anilor am putut desprinde încercari mai mult sau mai putin reusite pentru reformarea învatamântului agricol, începând cu clasele primare si terminând cu învatamântul superior. Din pacate, interesul pentru învatamântul agricol a fost si este ocolit de generatiile tinere din foarte multe motive. Daca luam în calcul numai perceptia copilului  care-si deschide ochii spre lumea înconjuratoare si ne dam seama cam ce impresie îsi face el despre toti cei care asuda la munca câmpului. „Vesnicia s-a nascut la sat”, spunea Lucian Blaga, dar si cumplitele greutati ale omului tot acolo le întâlnim.

 A venit vremea ca vesnicele greutati  ale taranului român sa devina placuta povara a omului instruit, capabil sa rezolve multe din problemele agricole în ferma dotata si organizata ce si-o poate realiza prin fonduri europene.

 Programul educational al Partidului Democrat Liberal, precum si cel ce priveste agricultura si dezvoltarea rurala, vin cu solutii concrete pentru materializarea unei reforme ce vizeaza învatamântul agricol. Tinerii absolventi ai învatamântului agricol, liceal sau superior, vor fi cei care vor pune accent pe cresterea productivitatii agriculturii românesti, pe dezvoltarea fermelor agricole în contextul cerintelor Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.

 Pentru aceasta trebuie reformat învatamântul agricol în toate componentele sale:  de la reforma curriculara,  la dotarile din cabinete si laboratoare pâna la baza  de practica si dincolo de ea.
Numai cu un  sprijin sustinut din partea statului si o legislatie corespunzatoare lucratorului din agricultura vom putea razbi în competitia  cu agricultura moderna europeana.

 Acesta este si angajamentul meu în a promova o reforma cuprinzatoare în sistemul educational în general, dar si a învatamântului agricol, în mod special. Voi porni în acest demers de la experienta personala acumulata de-a lungul anilor, dar si de la opiniile, sugestiile si experienta miilor de absolventi ai învatamântului agricol din Falticeni. Cu sprijinul unei echipe competitive a PD-L în Parlamentul României, cu sustinerea  presedintelui Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, judetul Suceava poate deveni un model în ceea ce priveste dezvoltarea învatamântului agricol în cele trei licee de traditie  din  Falticeni, Radauti si  Dorna Candreni.

                                    
 Prof. MIHAI VITCU
             
 


Intră acum și în grupul de