Sindicaliștii din învățământul sucevean discută despre soluții și măsuri de protest


Intră acum și în grupul de

Sindicatele din  învățământul sucevean discutau miercuri seară ce soluții de protest propun și ce măsuri trebuie luate, după ce  legea majorării salariale, nu mai intră în vigoare. De altfel, liderul sindicatului sucevean „Spiru Haret” , Constantin Cernica, spunea după promulgarea de către președintele Traian Băsecu a legii de majorate a salariilor profesorilor cu 50 la sută, că se așteaptă la piedici din partea Guvernului, lucru care s-a și întâmplat.

În context general, cadrele se pregătesc de grevă. Deși profesorii fac presiuni ca protestele să fie declanșat de joi, cel mai probabil, acestea vor începe de luni. Sindicaliștii FSLI, Alma Mater și Federația „Spiru Haret” se vor întâlni joi, cu ministrul Educației, Anton Anton, pentru a discuta pe tema majorării salariilor.

Federația Spiru Haret a inițiat deja procedurile de declanșare a grevei generale, în numele celor 70.000 de cadre didactice pe care le reprezintă la nivel național. Tot Federația Spiru Haret a trimis o scrisoare deschisă Parlamentului. În document se cere adoptarea în regim de urgență a unei legi de respingere a ordonanței de ieri a Guvernului, prin care majorarea salariilor a fost amânată pentru 1 aprilie.
„Cel mai probabil greva generală va începe luni, însă avem mari presiuni din teritoriu ca greva să înceapă”, a declarat președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor. 
Liderul FSLI a anunțat și el că în această săptămână se va întâlni cu reprezentanți ai profesorilor din toată țara și, în funcție și de reacțiile celorlalte partide politice, PD-L și PSD vor trece la proteste. „Programul acestora nu a fost stabilit, dar cel mai probabil săptămâna viitoare vom organiza pichete și grevă de avertisment, iar dacă nu se iau măsuri vom trece la greva generală”, a preconizat Cornea.

Invitația la negocieri, făcută sindicatelor de ministrul Educației Anton Anton a stârnit și primele tensiuni.  Președintele Federației Educației Naționale, Cătălin Croitoru, este supărat pe Guvern pentru că nu a fost invitat și el la discuții.
Croitoru susține că reprezentanții Executivului se tem de sindicaliștii FEN, deoarece aceștia nu sunt dispuși la compromisuri în dezavantajul cadrelor didactice și nu ar accepta niciodată să negocieze legile votate de Parlament.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu crede că grevele nu sunt o soluție în acest moment. „Am discutat cu ministrul Educației și i-am cerut să facă o discuție cu sindicatele din Educație, un dialog care mi se pare util în această perioadă. Nu cred că grevele sunt cele care pot să rezolve aceste probleme. Invit pe toți la dialog, la responsabilitate”, spune Tăriceanu.
Primul-ministru susține că „pe măsură ce dezvoltarea economică va continua, aspirațiile și dorințele cetățenilor către o viață mai bună vor putea fi fără îndoială îndeplinite”.

 


Intră acum și în grupul de