Medicii suceveni sunt îngrijorați de prețul pe care îl va cere Primăria pe spațiile unde funcționează cabinetele


Intră acum și în grupul de

Reprezentanți ai medicilor din ambulatorii- fostele policlinici din municipiul Suceava, ai medicilor de familie, dentiști ce își desfășoară activitatea pe bază de contracte de concesiune sau comodat în spațiile „primite cadou” de Primăria Suceava de la Ministerul Sănătății, s-au reunit marți pentru a-și exprima nemulțumirea de prețurile pe metru pătrat vehiculate a fi stabilite de evaluatori pentru vânzarea amplasamentelor. Aceștia au spus în cadrul unei conferințe de presă că sunt deciși să angajeze un evaluator din alt județ în cazul în care prețurile stabilite de evaluatorul angajat de Primăria Suceava rămâne la nivelul celor vehiculate până acum, de circa 1000 de euro metrul pătrat, preț pe care aceștia spun că nu îl pot plăti.

Președintele Asociației Județene a Medicilor de Familie Suceava și secretarul Colegiului Județean al Medicilor, dr. Draga Buimistriuc, a declarat că medicii nu au intrat în posesia datelor oficiale privind prețurile stabilite de evaluator pentru cabinetele din municipiul Suceava, dar că prețurile vehiculate sunt exagerate. “Legea vânzării cabinetelor medicale, care era în favoarea noastră, nu mai e de actualitate și ne pare rău. Sunt medici din Rădăuți, Gura Humorului, Vatra Dornei care au cumpărat cabinetele conform legii vechi, la prețuri modice de 20-40 euro mp, și își pot permite să le întrețină și să le doteze.
Prețurile vehiculate acum nu ne mulțumesc, nu putem să susținem un preț de 1000 de euro. Sunt colegi tineri care locuiesc cu părinții pentru că banca nu le-a acordat împrumut. Credeam că va exista o înțelegere sau un acord din partea Primăriei ca prețul de vânzare să poată fi suportat de fiecare medic, ținând cont că întreținerea și aducerea cabinetului la un anumit standard necesită cheltuieli mari. Așteptăm în continuare să se definitiveze prețurile de către Comisia de vânzarea a spațiilor. Am decis la întrunirile cu medicii ca, în cazul în care nu vom fi mulțumiți de prețurile stabilite de evaluatorul ales de Primărie, să alegem noi un evaluator din alt județ, care să facă o altă evaluare, să știm și noi care e prețul real. Până atunci, așteptăm evaluarea finală. Nu este normal ca uni medici să cumpere spațiile cu un preț modic iar alții cu niște prețuri exorbitante. Aceasta este o discriminare”, a afirmat Draga Buimistriuc.

Reprezentanta cabinetelor medicale din Centrul Medical Suceava- fosta Policlinică Suceava, dr. Manuela Groza, a precizat că dacă se va stabili un preț foarte mare, medicii din Policlinică nu-și vor putea întreține și dota cabinetele, mai ales că ei sunt obligați prin legea respectivă să cumpere și spații auxiliare cabinetului, precum cele de la toalete, holuri, subsoluri.  “Credem că este în beneficiul Primăriei să vândă aceste spații la prețuri care să ne permită modernizarea lor. Noi am preluat un spațiu într-o clădire veche de peste 40 de ani, pe care l-am întreținut ca să nu se dărâme.
Dar încă mai trebuie multe de făcut, este un spațiu care nu se cunoaște că e destinat activității medicale, nu are lift, intrare corespunzătoare, acoperiș. Noi, cei de la investigații paraclinice, suntem obligați să funcționăm într-o suprafață mare, cu dotări speciale, începând de la pardoseală. Se mai pune problema aparaturii, care este extraordinar de scumpă. Suntem puși în situația să cumpăram un spațiu suplimentar și să facem investiții în toată clădirea, nu e posibil să cumpărăm și spațiile auxiliare la aceste prețuri.

Noi avem 250 mp pentru laborator și concesiunea se plătește la 450 mp. În Policlinică, 90-95% se lucrează pe contract cu CAS, iar tarifele sunt modice. Nu poți vinde spațiile la prețuri europene și medicii să presteze la prețuri impuse. S-ar putea să ne trezim că în aceste spații medicii vor lucra la tarife foarte mari, în sistem privat, și atunci unde se va desfășura activitatea de ambulatoriu în contract cu CAS? Dacă vor fi prețuri așa de mari vom rămâne în concesiune și atunci Primăria și Consiliul Local vor trebui să doteze cabinetele la standarde europene”, a precizat dr. Groza.

Dr. Dan Dumitrache, coordonatorul Centrului Medical Bucovina din zona industrială –Burdujeni, a insistat asupra faptului că în cabinetele medicale nu se desfășoară o activitate comercială, ca să fie percepute prețuri așa mari:  “Se confundă activitatea medicală cu cea comercială. Un cabinet medical nu e un butic, nu poți să pui ce preț vrei, prețul este stabilit de CAS. Trebuie văzut și rolul social al activității noastre. Dacă suntem considerați că facem activitate comercială, urmările pe termen mediu și lung vor fi dezastruoase pentru pacienți”, a declarat dr. Dumitrache.

Și medicul dentist Ioan Costea, șeful Asociației Județene a medicilor desntiști dar și președinte al Colegiului Medicilor Dentiști Suceava, este de părere că medicii din Policlinică fac servicii pentru oameni cu venituri modeste și nu câștigă mulți bani ca să-și permită asemenea prețuri. „Policlinica are cel puțin 50 de ani vechime. Primăria a primit niște spații care nu erau ale ei, erau ale spitalului, iar Primăria nu a bătut niciun cui în Policlinică. Toate investițiile din cabinete au fost făcute de medici. Un cabinet stomatologic presupune o investiție de 60-80000 de euro, pe care nu ți-o amortizează nimeni, nici fiscul, care te eșalonează pe 5ani. În policlinică se desfășoară mai mult o activitate medicală socială, aici vin pacienți cu venituri modeste”, a arătat Ioan Costea.

Recent și directorul interimar al ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, și-a manifestat îngrijorarea și a declarat că dorește să tragă un semnal de alarmă referitor la prețurile “prohibitive” la care au fost evaluate unele cabinete medicale din municipiul Suceava și din județ. Dr. Lăzăreanu a precizat că a fost informat de unul din membrii comisiei de vânzare a spațiilor cabinetelor medicale, dr. Liliana Grădinariu, că în municipiul Suceava un metru pătrat a fost evaluat la 1.000 de euro, astfel că un cabinet ar putea ajunge la 120.000 de euro.

 


Intră acum și în grupul de