ASP dezaprobă implicarea sistemului sanitar și a bolnavilor în campanie


Intră acum și în grupul de

Șeful Autorității de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a dezaprobat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă folosirea sistemului sanitar și a bolnavilor în campania electorală. Acesta a dat ca exemplu folosirea de către PD-L duminică, la o acțiune electorală din localitatea suceveană Mitocu Dragomirnei a unui grup de bolnavi neuropsihic de la „Centrul de recuperare și reabilitare boli neuropsihice” din Dragomirna. Aceștia au fost văzuți cu fulare și baloane portocalii, alături de alți oameni din localitate.

Alexandru Lăzăreanu a declarat că, deși acești bolnavi nu sunt internați în structuri aflate în subordinea ASP, ci a Consiliului Județean, nu poate trece cu vederea acest fapt. „La început am crezut că a fost doar o întâmplare și că oamenii se aflau acolo ocazional dar, după ce am văzut că președintele CJ, Gheorghe Flutur a declarat că bolnavii aveau dreptul să participe, cred că a fost de fapt o situație premeditată. Cine răspundea dacă vreunul dintre pacienți se decompensa, și lua vreun cuțit și omora niște oameni. Este vorba despre neuropsihici. Unii dintre ei au discernământ la limită sau foarte aproape de limită. Nu putem decât să dezaprobăm faptul că folosesc acești oameni ca pe o masă de manevră în acțiuni electorale”,  a spus șeful ASP Suceava.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a apreciat drept izolat cazul privind participarea unor bolnavi neuropsihic din „Centrul de recuperare și reabilitare boli neuropsihice” Dragomirna, la o acțiune electorală. „Am cerut clarificări directorului de la Asistență Socială, în legătură cu situația reclamată la Mitocu Dragomirnei și am înțeles că de fapt a fost vorba doar de câțiva oameni din acest centru, care ieșiseră la plimbare. Am atenționat, oricum, foarte serios toate instituțiile de acest gen din județ că nu sunt de acord cu plimbări în grup pe la mitinguri electorale”, a spus Gheorghe Flutur.

Totodată, președintele CJ Suceava a precizat că o parte dintre cei internați în centre sunt persoane cu drept de vot și fără interdicții de deplasare, astfel încât, dacă acești oameni își manifestă dorința de a merge la unele manifestări, ei o pot face, în condițiile stabilite de legislația în domeniu. „Așa cum au drept de vot, au dreptul să meargă la manifestări. Nu sunt de acord să meargă cu instructorul și cu fulare la gât”, a mai adăugat Gheorghe Flutur.

Șeful ASP Suceava a dezaprobat și „prosteala” folosită de unul dintre candidații PD-L prin care anunță înființarea unei „case de sănătate”, care  să cuprindă o farmacie umană, una veterinară și un punct sanitar, tot la Mitocu Dragomirnei.

„Persoana respectivă nu știe ce înseamnă acest lucru – o casă de sănătate. De ce nu fac în Mitocul Dragomirnei un dispensar? Medicii de acolo stau în chirie, în casa parohială. Să nu vină să spună că fac o acțiune în beneficiul oamenilor. Farmaciile, atât cea umană cât și cea veterinară vor aduce profit, pe termen mediu și lung că sunt activități private”,  a mai afirmat indignat Alexandru Lăzăreanu.  

Precizăm că PD-L, prin candidatul la Camera Deputaților pe colegiul Suceava Est (Burdujeni), Ioan Bălan, a precizat că va sprijini realizarea, în curând, a unei „Case a Sănătății”, care va include o farmacie umană, o farmacie veterinară, precum și un punct sanitar. Acesta spune că obiectivul va fi realizat printr-un parteneriat public privat, în cadrul căruia primăria a pus la dispoziție terenul, iar o firmă privată execută construcția. „După realizarea construcției, aceasta va fi donată comunității din Mitocu Dragomirnei”, a arătat Ioan Bălan.      
 


Intră acum și în grupul de