La UPU este necesară a treia linie de gardă cu medic


Intră acum și în grupul de

În subordinea administrativă a Unității Primire Urgențe de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava funcționează de câteva zile Serviciul Mobil de Urgență, Reaminare și Descarcerare – SMURD. Totuși acest serviciu este în subordinea directă a ISU „Bucovina” Suceava, prin intermediul căruia poate fi solicitat pentru cazurile de urgență. Purtătorul de cuvânt al spitalului județean, dr. Tiberiu Brădățan, a declarat că în cadrul serviciului lucrează 4 echipaje a câte 3 paramedici. “Echipajul ne anunță starea pacientului și se ia decizia dacă se trimite la fața locului un cadru medical sau vin ei la UPU.

Paramedicii sunt pregătiți să asiste echipa de descarcerare în cazul unor accidente rutiere, să preia pacientul din mașină, să facă evaluarea funcțiilor vitale, fac o estimare primară a stării pacientului și pot administra lichide intravenos.  Nu pot intuba și nu pot administra droguri intravenos, iar la indicația medicului pot folosi defibrilarea automată”, a precizat dr. Brădățan.

În opinia acestuia, ideal ar fi ca, în cazurile foarte grave, să se poată deplasa la fața locului și un medic urgentist, cu o mașină pusă la dispoziție de minister, însă că UPU nu are suficienți medici. „În condițiile în care la UPU vor fi suficienți medici va exista o a 3-a linie de gardă cu un medic care va pleca la solicitări. MSP va pune la dispoziție mașina de medic și echipa de prim ajutor pleacă la caz. Acest lucru ar putea fi posibil și de mâine dacă s-ar mai angaja încă 10 medici” a precizat dr. Brădățan.

Se intenționează ca din 1 decembrie asemenea echipe să existe și la Siret și Vatra Dornei.

Echipajul serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare din cadrul ISU „Bucovina” acționează pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune condiții și cât mai rapid posibil, fără a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistenței medicale de urgență, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor și altor situații de urgență în care funcțiile vitale ale persoanelor afectate sunt sau se presupune a fi în pericol iminent.
Ajutorul medical de urgență se acordă pe timpul intervențiilor de către personalul medical propriu, precum și de personalul unităților sanitare din zona de competență sau raionul de intervenție, chemat în sprijin la locul acțiunii.

La SMURD Suceava, pentru început au intrat în dotare trei ambulanțe noi, de tip B1 și B2 cu rol de prim ajutor și transport. Acestea sunt dotate cu aparatură performantă pentru monitorizarea funcțiilor vitale și prim ajutor.

ISU „Bucovina” Suceava a inițiat și format personalul propriu care să încadreze modulul de ambulanță astfel încât calitatea misiunilor să fie cea așteptată și dorită de populație, pregătire ce a trebuit să se desfășoare la Iași. În aceste condiții, s-a finalizat procesul de pregătire pentru personalul necesar modulului de la Suceava, iar până la 1 decembrie pentru celelalte locații specificate.
Este vorba despre 40 de persoane instruite.

Cazurile la care vor interveni S.M.U.R.D sunt cele în care una sau mai multe persoane se află într-o situație de risc vital din cauza unei îmbolnăviri sau accidente acute; cazurile care necesită acordarea primului ajutor într-un interval scurt de timp; asigurarea protecției medicale în cazul intervenției echipajelor Inspectoratului pentru situații de urgență la misiunile specifice de risc de accidentare pentru personalul echipelor de intervenție; intervenția la accidente colective sau calamități.

În anul 2009, conform planificărilor, SMURD Suceava va primi încă trei ambulanțe, urmând a fi completat și necesarul cu autospeciale de descarcerare.
 


Intră acum și în grupul de