Studenții de la Universitatea Suceava nu se „înghesuie” să plece acasă pentru a vota la sfârșitul săptămânii


Intră acum și în grupul de

Ministerul Educației recomandă universităților ca, în măsura în care există cereri din partea studenților, să își flexibilizeze programul, astfel încât cei care învață în alte localități decât cele de domiciliu să poată ajunge acasă, pentru alegerile din 30 noiembrie. În cazul în care universitățile decid să acorde zile libere înainte de alegeri, ministerul atrage atenția ca orele pierdute să fie recuperate.

Potrivit legii, votul poate fi exprimat numai în localitatea de domiciliu, trecută în buletin. La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava studiază nu doar studenți din județ ci și din țară. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că Legea 35 din 13 martie 2008 interzice studenților să voteze în localitatea unde au viză de flotant. „Dacă nu ne ducem la vot se face mare tam-tam privind slaba prezență la vot. Dacă vrem să mergem, au grijă alții să nu ne lase. În aceste condiții, sincer să fiu, nu cred că voi merge acasă pentru a vota. Sigur sunt câțiva colegi care au spus că merg acasă pentru că nu și-ai văzut rudele de la începutul anului universitar și cu ocazia asta vor merge și la vot, dar de exemplu în cazul meu, nu cred că voi merge până la vacanța de Crăciun. De ce să cheltui bani inutil. De aceeași părere sunt majoritatea studenților” , a declarat cu amărăciune, Radu Crăciun din județul Neamț, student în anul III la Facultatea de Litere.  
Studenții consideră că prevederile actului normativ încalcă dreptul constituțional de vot al majorității studenților și, implicit, al unui procent semnificativ din populație. „Studenții sunt o categorie socială care reprezintă viitorul acestei țări și tocmai lor li se interzice o libertate câștigată în Revoluția din 1989, în care oameni, deopotrivă tineri sau în vârstă, și-au dat viața pentru obținerea ei. Considerăm această decizie inacceptabilă într-un stat democratic, o situație inadmisibilă chiar și pentru o democrație tânără ca și a României”, spun reprezentanții studenților de la Universitatea „Ștefan cel Mare”.

Referitor la unitățile de învățământ preuniversitar, în data de 28 noiembrie, directorii acestora vor trebui să pună la dispoziția primăriilor, începând cu ora 13.00, sălile de clasă unde se vor organiza secțiile de votare.
Și în acest caz, MECT recomandă ca, pentru buna desfășurare a orelor în după-amiaza zilei de vineri, să existe alte săli de curs la dispoziția elevilor sau să se sisteze orele, cu obligația de a le recupera în perioada imediat următoare.

 


Intră acum și în grupul de