Alegeri parlamentare 2008 : Minciuna electorală în două ipostaze: Băișanu și Donțu


Intră acum și în grupul de

1.    Băișanu își încalcă propria lege  

Domnul Băișanu se dovedește a fi inepuizabil în emiterea de tot felul de ciudățenii pe care le numește „legi”. Noroc că nu a fost până acum în parlament, că îl depășea pe Funar, peremistul celebru pentru inițiativele sale parlamentare de-a dreptul penibile. Ultima goangă a acestui „Funar de Suceava” este propunerea unei legi a demnității umane în fața administrației publice.
La auzul unei asemenea propuneri, am început să-mi pun tot felul de întrebări. O fi avut, oare, domnul Băișanu o revelație în perioada în care a fost prefect? Să-și fi dat seama că cetățenii nu sunt protejați suficient de legislația actuală de cei ca domnia sa? Să fi ajuns domnul Băișanu la mintea cea de pe urmă? Nimic din toate astea.

Ca și în cazul intenției de a schimba procedura penală, domnul Băișanu nu știe că, în România, problematica demnității umane face obiectul unor ample reglementări juridice aflate de multișor în vigoare, de la Declarația Universală a Drepturilor Omului la prevederile referitoare la protecția consumatorului. Oricum, e vorba de vreo cincisprezece legi, pe care, după 30 noiembrie, domnul Băișanu va avea timp să le citească, retras în casă, după această campanie de ridicolă expunere, dacă va socoti că-i folosește acest lucru.
Pentru noul legislator, aceste legi sunt total necunoscute. Domnul Băișanu iar se plimbă cu cercul prin legislația românească și vine cu inițiativa de a reinventa roata. Mâine-poimâine ne va spune că România are nevoie de un teritoriu, de locuitori ș. a. m. d. și că el poate da o lege în acest sens.
Domnule Băișanu, în România, nerespectarea demnității umane, în care vedem că sunteți specialist, nu se produce din cauză că nu am avea legi, ci pentru că oameni ca dumneavoastră nu cunosc această legislație sau, mai grav, o încalcă. Pentru a vă mai potoli patosul legislativ ce v-a năpădit de ceva vreme, vă recomand să reveniți la o lăudabilă preocupare: cititul. Citiți și nu vă veți mai face de râs! Sau, pentru că tot vă place să scrieți legi care există deja, mai bine ați scrie, pe foi dictando, de câte o sută de ori, legile din domeniul administrației publice; poate că astfel le veți învăța.
Sunt unele lucruri pe care este bine să le faci fără a fi obligat de vreo lege cu caracter administrativ, ci doar de legea morală. De exemplu, dacă spui adevărul, respecți o asemenea lege, precum și demnitatea celuilalt. Majoritatea oamenilor cu bun simț respectă această lege. Ceilalți vin cu tot felul de minciuni, una dintre cele mai gogonate fiind instituirea unei legi care să garanteze respectarea demnității umane. Nu pot să nu mă întreb: dacă domnul Băișanu minte în așa hal, cum mai poate cere celorlalți să respecte demnitatea umană? Domnia sa este de neoprit: nu i-au ajuns legile pe care le-a încălcat până acum și mai vrea una. Chiar înainte ca o asemenea lege să fie luată în discuție, domnul Băișanu a și încălcat-o. Nu voi cere să se adopte o lege împotriva minciunilor unui om politic, fiindcă avem deja una: legea electorală, care le permite alegătorilor ca, pe 30 noiembrie, să-l sancționeze pe domnul Băișanu pentru minciunile sale. 
 
2.    Nu s-a întâlnit Donțu cu prostu’

Cum exemplele rele nu rămân neimitate, un alt meseriaș în emiterea de legi, domnul Donțu, vrea să-l credem că îi stă în putere să dezvolte zona industrială prin emiterea unei legi. Adică, domnia sa dă legea, iar în momentul publicării ei în Monitorul Oficial va apărea (probabil prin Ițcani sau Burdujeni) o astfel de zonă, cam pe seară, după ora la care copiii pleacă la culcare.
Nu putem ști deocamdată exact perimetrul în care visează Donțu că va fi zona industrială. Dar, nu e nicio problemă, că nici domnia sa nu știe și nici nu este interesat de acest lucru. Oricum, la cât de măreț și realizabil îi este proiectul, l-ar putea primi vreo pensionară nevoiașă în propria grădină pentru a se juca acolo de-a industria. Cu o găletușă și o lopățică, domnul Donțu poate ctitori tot felul de fabrici și uzine, cu o singură condiție: să nu iasă cu ele în drum, fiindcă nu poți să faci orice în spațiul public.
Oare cum crede domnul Donțu că sucevenii ar putea să-i înghită asemenea minciună?! Oricât dispreț are domnia sa pentru alegători, trebuie să recunoască faptul că aceștia nu sunt niște copii care să se bucure când văd poze cu bomboane. Sucevenii sunt oamenii cu scaun la cap, care știu să facă diferența dintre adevăr și minciună și vor ști duminică să-i arate că nu s-a întâlnit Donțu cu prostu’.
 
3.    Două personaje, aceeași cauză: minciuna

            Dacă cineva și-ar propune să ia în serios elucubrațiile celor două personaje amintite mai sus, ar constata că există o diferență între „Minciuna Băișanu” și „Minciuna Donțu”. Minciuna Băișanu este îmbrăcată în straie juridice, se prezintă în fața alegătorilor cu robă și morgă cu aer academic, dar fără consistență. Ea este minciuna ce vrea să-l ridice în slăvi pe cel ce o produce, pentru ca nimeni să nu-i remarce acestuia ignoranța. Minciuna Donțu umblă cu haine de împrumut de la surata ei (Minciuna Băișanu), dar este mai slab pregătită. Este minciuna care, crezând că e mai hoață ca toți, vrea să te ia de prost. Ea nu se poate ridica mai mult de 30 de cm de la sol, fiindcă acela este plafonul la care navighează mintea cocoșului.
           
4.    Un vot împotriva minciunii

Dacă cele două personaje erau doar simpli actori, i-aș fi apreciat pentru rolurile pe care le joacă. Dar, din păcate, este vorba de actori politici, de oameni care joacă această farsă pe viu, cu destinele semenilor lor. Până acum, astfel de indivizi își puteau permite să spună vrute și nevrute, fiindcă jucau în echipă, pe liste, și nu puteau fi arătați cu degetul. Dar acum, în sistemul uninominal, sucevenii le pot arăta că nu au ce să caute în politică și că e vremea să facă și ei ceva folositor în viață. Pentru a-i opri să ne joace o farsă de patru ani, este suficient să fim vigilenți doar câteva minute duminică, pe 30 noiembrie. Să-i lăsăm pe mincinoși să trăiască în lumea lor plină de falsitate. Avem treburi mult prea importante pentru a ne mai pierde vremea cu ei. Trebuie să mergem la vot pentru a separa grâul de neghină, pentru a-i vota pe cei care s-au dovedit că sunt oameni de onoare, pentru că țin cu sucevenii.
 
Biroul de presă PD-L

 


Intră acum și în grupul de