Pelerinii care vin la Putna cu trenul vor putea vizita, gratuit, muzeul mănăstirii prezentând tichetul de călătorie


Intră acum și în grupul de

Pelerinii care vin la Putna cu trenul vor putea vizita, gratuit, muzeul mănăstirii anunță mănăstirea, în anunț fiind precizat că aceștia trebuie doar să prezinte tichetul de călătorie.

Redeschiderea liniei de cale ferată spre Putna va avea loc, marți, la ora 13:30 în Gara Putna.

Căile Ferate Române anunță într-un comunicat de presă că, începând cu data de 15 august, se redeschide circulația feroviară spre Putna.

„Menționăm că linia va fi redeschisă în data de 14 august 2018, dată la care va circula doar un tren de probă de tip AM Desiro, ”Săgeata albastră” pe traseul Suceava – Putna, cu plecare în jur de ora 11 din stația CF Suceava și sosire în stația Putna Centru în jur de ora 14. Ruta parcursă va fi Suceava-Suceava Nord – Dărmănești – Milișăuți – Țibeni-Dornești – Rădăuți – Gălănești – Vicov – Vicovu de Jos – Vicovu de Sus – Bivolarie – Gura Putnei – Putna Troiță – Putna Centru”, mai menționează în comunicatul de presă

Calea ferată spre Putna a fost inaugurată în 1898 când Putna făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, fiind anexată odată cu întreaga Bucovină, în 1775.

După  1918, când Bucovina s-a unit cu România, pe lângă aportul la viața economică a zonei, această linie de cale ferată a avut o contribuție majoră la întărirea identității și unității românilor.

Astfel, trenurile care au străbătut-o au fost principalul mijloc de transport folosit în pelerinajele din perioada anilor 1919–1925, organizate de statul român pentru românii din diferite provincii istorice ale țării în vederea cunoașterii Bucovinei și în special a mănăstirilor de aici, păstrătoarele unui patrimoniu cultural, istoric și religios unic în țară. În 1920, pe această cale ferată au călătorit Regele Ferdinand I și Regina Maria, în prima vizită în Bucovina după Marea Unire.

Circulația pe linia Dornești – Rădăuți – Putna a fost oprită în 2012, iar în acest an Compania Națională a Căilor Ferate Române „CFR” a redeschis această legătură pe calea ferată.

De menționat este că starețul mănăstirii Putna, arhimandrit Velnic Melchisedec, s-a preocupat constant pentru ca CFR să redeschidă această linie de cale ferată.(N.B.)


Intră acum și în grupul de