Gheorghe Flutur a explicat mai multor funcționari ucraineni necesitatea descentralizării administrației publice, dar și importanța cooperării cu societatea civilă: Succesul în administrație este descentralizarea, adică să iei deciziile la tine acasă.Trebuie să recunosc că este o rezistență la descentralizare de la București


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, vineri, în cadrul unei întâlniri cu funcționari și reprezentanți ai societății civile din Ucraina că descentralizarea administrației publice este foarte importantă pentru eficientizarea actului administrativ, subliniind totodată și necesitatea cooperării administrației publice cu societatea civilă.

Flutur le-a spus membrilor delegației ucrainenen că până unde se merge cu descentralizarea stabilește guvernul central și a arătat că România a cunoscut descentralizarea după anul 1989.

„Trebuie să recunosc că este o rezistență la descentralizare din partea autorităților centrale de la București. Vă vorbește un om care a fost ministru și cunosc bine ce înseamnă administrația centrală”, a explicat Gheorghe Flutur.

El a subliniat că descentralizarea trebuie urmată de bani, de finanțare.

„ Trebuie să spun că aici nu am ajuns la cea mai bună formulă. Sunt convins că și la dumneavoastră sunt astfel de lucruri”, a explicat președintele Flutur.

El a arătat și care este succesul în administrației:„Succesul în administrație este descentralizarea, să iei deciziile la tine acasă”.

Totodată, Flutur a atras atenție că legătura administrației cu societatea civilă, cu ONG-urile este fundamentală și a adăugat că administrația județeană suceveană are o relație foarte bună cu societatea civilă, există programe de finanțare a ONG-urilor, dar că sunt și instrumente de consultare atunci când administrația propune anumite inițiative.

„Transparența în administrație este foarte importantă. Avem un grad mare de transparență în ceea ce privește cheltuirea banului public. E foarte bine și sănătos că, uneori, vin și semnale critice sau atenționări din partea societății civile, care ne prind foarte bine în actul de administrație”, a mai declarat președintele Flutur.

Gheorghe Flutur a mai spus că acum se așteaptă un proces de descentralizare mai amplu de la București către teritoriu, arătând că există legislație în domeniu, iar mai multe direcții din cadrul ministerelor vor trece la consiliile județene, din zona Agriculturii, Tineret și Sport, Turism, recunoscând că „destul de greu se hotărăsc cei de la centru”.

El a mai declarat că descentralizarea este benefică și în cheltuirea eficientă a banilor europeni.

„Dacă ești descentralizat îi cheltui mai eficient, mai repede și mai bine”, a declarat președintele Flutur care a apreciat că „e loc de mai bine și la noi”.

El a mai spus că poate autonomia universitară ar trebui să fie un exemplu pentru descentralizarea administrației.

„Să mergem mai departe cu acest proces de descentralizare ca să fim mai eficienți”, a transmis Flutur.

Funcționari publici, reprezentanți ai administrației raionale, ai ONG-urilor, societății civile au participat, vineri, la Consiliul Județean Suceava la o întâlnire cu reprezentanți ai administrației județene sucevene, ai USV și unor ONG-uri.

Participanții ucraineni la proiect au mai avut întâlniri în cadrul acestui proiect cu reprezentanți ai administrației locale din municipiul Iași, dar și cu reprezentanți ai administrației orașului Gura Humorului. (T.B.)

 


Intră acum și în grupul de