Persoanele infectate cu HIV/SIDA, evitate de angajatori


Intră acum și în grupul de

În cadrul unei conferințe de presă dedicate Zilei Mondiale de Luptă anti-SIDA, președinta Asociației “Red Ribbon” Fălticeni, Dorina Vasile, a declarat că tinerii cu HIV/SIDA din județ se confruntă în continuare cu problema găsirii unui loc de muncă permanent, problemă de care asociația se va ocupa în mod special în 2009. Aceasta afirmă că agenții economici “nu doresc să angajeze persoane cu handicap, mai ales cu HIV/SIDA”, motivând că ei au nevoie de persoane sănătoase, care să reziste la o muncă mai grea. “O persoană cu SIDA nu are rezistență fizică pentru un loc de muncă permanent, agentul economic refuză din start să-și ia o bătaie de cap în plus. În județ avem un tânăr care a încercat să se angajeze la două locuri de muncă și când și-a făcut dosarul a spus că e seropozitiv și patronul l-a refuzat”, a arătat Dorina Vasile.

Aceasta a mai adăugat că în rândul tinerilor cu HIV/SIDA 10 sunt studenți, doi beneficiind de burse de la fondul global, prin UNOPA. “Sunt însă și câteva persoane care lucrează, dar majoritatea la negru. Oficial, nu este niciunul încadrat. Sunt și tineri care își plătesc facultatea, din dorința de a-și asigura un viitor. Sunt și câțiva care se mulțumesc cu ceea ce le dă statul, indemnizația de hrană și ajutorul social. Dar eu zic că la noi în județ sunt puțini din aceștia. Ei nu stau, fac ceva, unii lucrează în afacerile private cu părinții, dar nu pot lucra în continuu, lipsesc câte o săptămână, când merg la spital. De aceea e nevoie pentru ei de locuri de muncă protejate, unde ar putea lucra 4 ore. Mai sunt și adulți descoperiți cu SIDA care au un loc de muncă, dar nu se știe că sunt bolnavi”.

În opinia președintei Asociației “Red Ribbon” Fălticeni, CJ Suceava ar trebui să realizeze ateliere protejate unde să lucreze aceste persoane, să se integreze, să se simtă utili.    

Dacă problema integrării profesionale a acestor bolnavi mai trenează, potrivit directorului ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu. s-au făcut pași importanți în ce privește atitudinea opiniei publice față de ei. “Cred că în județul Suceava s-au făcut pași importanți în lupta împotriva SIDA, acești bolnavi nu mai sunt marginalizați, nu mai sunt o paria a societății”, a remarcat dr. Lăzăreanu.

 


Intră acum și în grupul de