OJPC avertizează părinții să nu le cumpere copiilor jucării periculoase


Intră acum și în grupul de

Pentru că a venit luna cadourilor inspectorii OJPC Suceava au dat o atenție deosebită în timpul controalelor jucăriilor. Astfel în ultima perioadă au fost controlați 20 de operatori economici, fiind verificate un număr de 5.436 de jucării. Pentru abaterile constatate s-au aplicat 16 amenzi contravenționale în cuantum de 40.100 lei și s-au oprit de la comercializare un număr de 1.146 bucăți jucării.

Potrivit inspectorului-șef adjunct al OJPC Suceava, Elena Oanea, în timpul controlului, inspectorii OJPC Suceava au căutat în magazine acele jucării care sunt de natură să afecteze siguranța celor mici, acordând totodată atenție etichetării corespunzătoare a tuturor jucăriilor comercializate. De asemenea, a fost verificată prezența avertismentelor de vârstă, ca și a instrucțiunilor de asamblare, acolo unde a fost cazul, pentru a preveni eventualele pericole ce pot decurge din achiziționarea unei jucării nepotrivite sau periculoase.

„Una dintre principalele abateri constatate vizează lipsa indicării grupei de vârstă pentru care este destinată jucăria sau modificarea grupei de vârstă stabilită de producător de către distribuitor în sensul lărgirii adresabilității acestora.
Astfel s-au identificat la comercializare jucării „tip racheta” și  „tip camion” la care producătorul a înscris avertismentul -recomandat copiilor peste 5 ani iar importatorul a tradus acest avertisment -se recomandă copiilor peste 3 ani, reducând vârsta minima a utilizatorilor. La fel, păpuși import China la care deși producătorul avertiza că acestea sunt indicate copiilor de peste 3 ani, importatorul traduce -destinat copiilor de orice vârstă”,  precizează șeful OJPC Suceava.

O alta abatere constă în lipsa avertismentelor în cazul  jucăriilor cu muchii ascuțite, nefinisate (pericol de accidentare prin tăiere sau zgâriere) sau cu piese mici, demontabile (ușor de înghițit, pericol de sufocare ). Aceste avertismente, vizibile, lizibile și durabile sunt obligatorii pentru a reduce pericolele inerente în utilizarea lor. În alte situații aceste avertismente sunt imprimate de producător ,dar nu sunt traduse în limba română astfel încât consumatorul mediu să le achiziționeze în cunoștință de cauză. De asemenea, s-au identificat la comercializare jucării funcționale ca mașină de cusut, mașinuțe cu telecomandă, camioane, microscop la care lipseau instrucțiunile de utilizare precum și avertismentul : „Atenție ! A se folosi sub directa supraveghere a unei persoane adulte !”

 


Intră acum și în grupul de